АФП: Борисов продължава със СРС-та въпреки обещанията

АФП: Борисов продължава със СРС-та въпреки обещанията
Депутатът от Коалиция за България Мая Манолова отбелязва, че исканията за СРС-та са се увеличили, но ефектът от тях е много нисък. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Заповедите за подслушвания в България остават на много високо ниво, въпреки обещанието на правителството на Бойко Борисов да ограничи тяхното използване, коментира агенция Франс прес.

Оповестените данни показват, че през 2011 г. заповедите за специални разузнавателни средства (СРС) са достигнали 13 624.

Техният брой почти се е удвоил от 2008 г., когато Борисов и неговата партия ГЕРБ не бяха на власт. Тогава те са били 5988.

Депутатът от Коалиция за България Мая Манолова отбелязва, че исканията за СРС-та са се увеличили, но ефектът от тях е много нисък.

95% от информацията, събрана по този начин, никога не се използва в съда, добавя тя, цитирана от Дарик.

Правозащитни групи, които са осъдили България в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) заради следене на свои активисти, заявиха тази седмица, че планират да подадат нова жалба.

Следенето в България остава невралгична тема, защото напомня на методи, използвани по време на комунистическата диктатура (1944-1989), когато подобни практики бяха широко практикувани, коментира още Франс прес.

#България #Бойко Борисов #премиер #ГЕРБ #СРС #Специални разузнавателни средства #Мая Манолова #Коалиция за България #Европейския съд за правата на човека

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници