Младенов: Сътрудничеството между България и Чехия е отлично

Младенов: Сътрудничеството между България и Чехия е отлично
„Европа има нужда от по-балансиран дебат, когато става дума за Близкия изток. Ние сме страните, които помагаме този дебат да не бъде едностранен", подчерта външният министър. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Между България и Чешката република има отлично сътрудничество и много добро разбиране по редица теми, които в момента са особено важни за Европейския съюз, заяви министърът на външните работи Николай Младенов.

Това той каза на срещата си с председателя на Долната камара на парламента на Чешката република Мирослава Немцова, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Двамата обсъдиха усилията за стабилизиране на еврото и идеите за създаването на банков, фискален, икономически и политически съюз, като подчертаха, че решенията по тези въпроси трябва да се взимат от всички 27 страни-членки, защото бъдещето на единната валута засяга всички.

Министър Младенов и Мирослава Немцова разговаряха за европейската перспектива на Западните Балкани, като се обединиха зад мнението, че регионът трябва да бъде по-бързо и по-ефективно интегриран в ЕС.

На тази тема е посветена срещата между държавите от Вишеградската група, България и страните от Западните Балкани, която ще се проведе следващата седмица във Варшава.

България и Чешката република споделят близки виждания и по въпроси в областта на външната политика, свързани със страните от Източното партньорство и региона на Близкия изток.

„Европа има нужда от по-балансиран дебат, когато става дума за Близкия изток. Ние сме страните, които помагаме този дебат да не бъде едностранен", подчерта външният министър.

#България #Чешката република #Николай Младенов #министър на външните работи #Европейския съюз #ЕС #МВнР #Мирослава Немцова #Западните Балкани #Варшава #Близкия изток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници