България облекчава визовия режим за Турция

България облекчава визовия режим за Турция
България би имала само ползи от отпадането на визите за турските ни изселници. Засега обаче няма възможност това да стане, каза външният министър Николай Младенов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България обмисля облекчаване на визовия режим, което засяга и Република Турция, обяви министърът на външните работи Николай Младенов.

От парламентарната трибуна той отговори на въпрос на депутата от ДПС Четин Казак относно издадените визи за посещение на група изселници от Турция в Народното събрание на 14 септември 2012 г.

На 14 септември по покана на Цвета Краянчева от ГЕРБ на гости в парламента дойдоха турски изселници, които поискаха от вътрешния министър Цветан Цветанов да станат членове на ГЕРБ.

По данни на Четин Казак, на част от гостите били издадени гратис-визи.

„България би имала само ползи от отпадането на визите за турските ни изселници. Засега обаче няма възможност това да стане. По-лек визов режим ще има за младежи и деца," поясни още външният министър Николай Младенов.

Смущението на депутата Четин Казак идва от това, че преди време се интересувал от МВнР за по-лек визов режим за турските изселници и тогава му било казано, че няма възможност.

Николай Младенов обясни, че Цвета Караянчева, депутат от ГЕРБ, е поискала да бъдат издадени гратис-визи на шестима души от турските гости.

„Такава би била реакцията ми спрямо всеки народен представител. Такива гратис-визи се издават, когато има искане от държавни институции," увери Николай Младенов.

Според външния министър отговорност на българската държава е да се погрижи за изселниците в Турция, особено на тези, изгонени от Възродителния процес.

„Наша цел трябва да бъде всички политически партии да стигнат до тези хора, те не са контингент само на една политическа партия, не са заробени, за да бъдат контролирани от една политическа партия," каза още Николай Младенов и подчерта, че българската Конституция не дели хората на етнически признак.

Дипломат номер 1 обаче не пропусна „да захапе" предишното управление, че не са разрешили този проблем.

„Можеше отдавна тази тема да не фигурира в българския дебат," изтъкна Николай Младенов.

Четин Казак все пак настоя за политическа воля за по-лек визов режим за българските изселници в Турция, като според депутата от ДПС това можело да стане с нормативен акт.

#България #Турция #визов режим #визи #Цвета Караянчева #депутат от ГЕРБ #Четин Казак #депутат от ДПС #Николай Младенов #министър на външните работи #визи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници