За пръв път в историята на човечеството: сондата "Филе" кацна на комета

За пръв път в историята на човечеството: сондата "Филе" кацна на комета
ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

За пръв път в историята човечеството успя да спусне апарат върху комета, носеща се в открития космос на над 500 милиона километра от Земята.

Постиженията е на мисията "Розета" на международния екип на Европейската космическа агенция, която се управлява от център в германския град Дармщат. Специалистите изчислиха кога точно би трябвало да има контакт между апарата и кометата, но в продължение на около 35 минути напрегнато изчакваха да пристигне сигналът, потвърждаващ успешен край на тази фаза.

След като показа снимка от „Филе", която показва местоположението му - от другата страна на голям кратер, на който се е обмисляло да се приземи робота, но впоследствие това е било отхвърлено, ръководителят на екипа д-р Стефан Уламец, който управлява „Филе", заяви: „Ние може да сме някъде на ръба на този кратер, което може да обясни тази странна ориентация, която виждате." Изчисляването на ориентацията и местоположението е сложна задача, обясни той.

Учените се надяват мисията да помогне за това, "да хвърлят поглед" към детството на Слънчевата система, възникнала преди 4,6 милиарда години. Предполага се, че кометите би трябвало да съдържат непроменени материали от това време - считани са за посланици на миналото. "Розета" и "Филе" имат заедно 20 инструмента на борда, с които да подложат на анализ Чури, както наричат галено кометата.

На борда има батерии, които да захранват апаратурата в продължение на една седмица, но ако соларните панели на корпуса не са замърсени и заработят нормално, ще има захранване за много месеци напред.

Галерия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Тема в снимки
Последно от Тема в снимки

Всички новини от Тема в снимки »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници