Македонци и албанци поискаха оставка на Груевски

Македонци и албанци поискаха оставка на Груевски
A A+ A++ A

Десетки хиляди македонци излязоха в центъра на Скопие на антиправителствен протест в неделя. Протестиращите скандираха: "Груйо, отивай си!", "Сбогом, Никола" и "Убийци".

В неделя сутринта над 2000 души потеглиха за Скопие от Битоля, 3000 от град Прилеп, хиляди потеглиха и от Щип, Струмица и други градове. Няколко хиляди тръгнаха от Охрид. Според организаторите, в протеста ще се включат близо 50 000 противници на режима на Груевски от цяла Македония.

На протеста присъстват и албанци. На площада се вееха и албански знамена.

Демонстрацията пред сградата на правителството започна с химна на страната. На трибуната излязоха младите. Местен студент заяви, че не желае повече да бъде роб на управляващите и иска да живее в свободна и демократична Македония. Неговото приветствие към събралото се многохилядно множество беше повторено и на албански език.

Опозиционният лидер Зоран Заев през последните два месеца и половина показа многобройни записи на телефонни разговори от най-близкото обкръжение на премиера Груевски, в които твърди, че показват огромните злоупотреби и саморазправянето с политически неудобните лица на управляващите в Скопие.

Заев заяви, че протестът ще продължи докато не си отиде Груевски от премиерския пост.

Галерия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Тема в снимки
Последно от Тема в снимки

Всички новини от Тема в снимки »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници