От днес носим маски на определени места

От днес носим маски на определени места
A A+ A++ A

От днес защитна маска за лице ще трябва да бъде носена само в лечебни заведения, аптеки, оптики, специализирани институции за предоставяне на социални услуги и в социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни.

Маски ще се изискват и при използването на градския транспорт и престоя на съответните спирки/станции, които се намират на закрито. Изключение от изискването за носене на защитна маска се допуска за деца до 6-годишна възраст.

С издаването на заповедта на д-р Асен Меджидиев се цели уеднаквяване на противоепидемичните мерки в страната, с оглед етапа на разпространение на COVID-19 към момента. Заповедта ще бъде в сила до 18 август, включително.

В нея е посочено още, че работодателите и органите по назначаване организират противоепидемичните мерки в работните помещения, в т.ч. редовно проветряване и дезинфекция; недопускане на лица с прояви на остри респираторни болести до работните помещения и инструктаж за правилна хигиена. При възможност работата може да бъде организирана и в дистанционна форма или при работно време с променливи граници.

В детските ясли и детските градини трябва да се провежда засилен сутрешен филтър за недопускане на деца с клинични симптоми на COVID-19 и други заразни болести. Ежедневен филтър е задължителен и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни с цел недопускането на потребители и персонал със симптоми на COVID-19, пише БГНЕС.

Последните данни

1429 нови случаи на коронавирус са регистрирани у нас за последните 24 часа. Положителни са 21,8% от направените 6541 теста, сочат данните на Единния информационен портал.

Най-много са новите случаи в София - 316, следват Бургас - със 117 и Пловдив - със 115.

В болница се лекуват 1084 души, от които 55 са в интензивно отделение. Новопостъпилите в болница са 183. 

Починалите за денонощието са 9, като излекувани в портала са отчетени 3702 души.

За последните 24 часа са поставени 2898 ваксини. Броят на хората със завършен ваксинационен цикъл у нас вече е 2 066 347.

 

#без маски #ковид маски #маски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?