Die Welt за тайните сделки на президента Зеленски

Die Welt за тайните сделки на президента Зеленски
стоп кадър/Фейсбук/Володимир Зеленски - архив
A A+ A++ A

Връзки с олигарси, офшорни схеми, забранен за показване филм - в материал, публикуван от вестник Die Welt, авторите на новата биография на Владимир Зеленски, Стивън Дерикс и Марина Шелкунова, припомнят шумни скандали с участието на президента на Украйна. Журналистите критикуват Зеленски и говорят за събитията, които се случиха на политическата арена на Украйна преди началото на руската специална операция през лятото и есента на 2021 г., съобщава Russia Today, пише "Труд".

През лятото на 2021 г. Зеленски „става на пътя на пряката конфронтация“. На 2 юни президентът на Украйна внася нов закон във Върховната Рада. В съответствие с него Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна (НСБО) трябва да създаде регистър, в който олигарсите да бъдат вписвани според редица критерии: действителен собственик на монополна компания, участие в политическия живот, значително влияние върху медиите и състоянието на над 1 милион жизнения минимум в Украйна, се разказва в откъс от новата книга на журналистите Стивън Дерикс и Марина Шелкунова „Зеленски. Актуална биография”, която се публикува от вестник Die Welt.

Включените в регистъра олигарси, подобно на държавните служители, са длъжни да декларират доходите си, отбелязват авторите на книгата. Те нямат право да финансират политически партии и да участват или да стават бенефициенти в приватизацията на големи активи. За да се пресече нежелано влияние, съдиите и министрите трябва да декларират в системата контактите си с регистрирани олигарси. „Олигарсите са история“, туитира Зеленски на 2 юли.

Игор Коломойски подчертава, че е готов да бъде включен в регистъра. В компанията на най-богатия украинец Ринат Ахметов казват, че той не е олигарх, а „инвеститор“. След приемането на закона Петро Порошенко обявява, че е продал акциите на три притежавани от него телевизионни канала: Канал 5, Директно и Еспресо. „Основната причина за въвеждането на този „закон за олигарсите“ е желанието да се получи контрол над медиите“, отбелязва с гняв Порошенко.

Посланикът на Германия в Киев Анка Фелдхузен казва, че това е „смела първа стъпка“ , но вижда новия закон като „предимно символичен“. Според Фелдхузен по-важно е да се завършат реформите в съдебната система и да се засилят антикорупционните органи. Тя призовава за даване на повече правомощия и повече подкрепа в борбата срещу олигарсите на вече съществуващите институции.

Руслан Рябошапка, главният прокурор на Украйна, уволнен от Зеленски, прави „циничен анализ“ на закона за олигарсите. Юристът чете мотивите на закона и се чуди дали законът е полезен за гражданите. Трябва ли олигарсите да дадат част от откраднатите си имоти на държавата? Рябошапка не намира информация за това в текста: „Говорим за президента, за Съвета за национална сигурност и отбрана, който той има в джоба си, и за разширяване на правомощията му.“

На 22 септември Зеленски участва в сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Звънят му в 3 сутринта. В Киев неизвестни стреляха по колата на неговия бизнес партньор, приятел и първи помощник Сергей Шефир. Шефир не е пострадал, но водачът на колата е бил откаран в болница с наранявания. Зеленски обяви опит за убийство. Той записва кратко видео в хотелската си стая. „Кой стои зад това, честно казано, все още не знам и какви сили могат да бъдат – вътрешни или външни“, каза Зеленски. „Но не ги смятам за силни страни, защото да ми изпратиш поздрави, като стреляш от гората по колата на моя приятел, е слабост. Но отговорът ще бъде силен".

В лагера на Зеленски има много спекулации кой е поръчал атаката. Известно е, че "кроткият" Шефир няма врагове - вероятно това е било предупреждение към самия Зеленски. Може би клиентът е някой от босовете на мафията или кралят на контрабандистите, включени в списъка със санкции. Може би беше реакция на закона за олигарсите. Виновните така и не бяха открити. В рамките на две седмици обаче атаката е забравена и Украйна говори за съвсем друго нещо - за "честността" на президента Зеленски.

На 3 октомври е насрочена премиерата на филма "Офшорни 95" в Малая опера в Киев. Това е документален филм, базиран на архива на Пандора, изтичане на повече от 11 милиона поверителни документа от фирми за корпоративни услуги в офшорни юрисдикции. На 3 октомври Международният консорциум на разследващите журналисти започна да публикува офшорните сметки на стотици правителствени служители по целия свят, включително 35 световни лидери. В 2,9 терабайта поверителна информация важна роля играе фигурата на Владимир Зеленски, подчертават авторите на книгата.

Украински журналисти говорят за това във филма "Офшор 95". "Разследване на тайните на офшорния бизнес на президента Зеленски" - това е съобщението. Премиерата на филма обаче беше отменена в последния момент. Няколко часа преди шоуто директорът на Малайската опера се обади на репортери и каза: "Няма да показваме филм за президента". Тогава той изпрати съобщение, в което обоснова отмяната на премиерата заради ремонтни дейности в театъра и липса на светлина.

По-късно "Украинска правда" съобщи, че директорът е получил телефонно обаждане от служител на СБУ. Заради отмяната на премиерата за няколко часа избухна голям скандал. Общественото възмущение е толкова голямо, че филмът е прожектиран в същия ден.

Още през 2019 г. се появи информация, че Зеленски има офшорни сметки в Кипър. Разследване на Sledstvie.Info показа, че комикът, заедно с братята Шефир и още един служител на студио „Квартал-95“, притежава компании на Британските Вирджински острови и Белиз. „Сърцето“ на тази сложна мрежа от офшорни компании е неизвестната досега компания Maltex Multicapital Corp., регистрирана на Вирджинските острови.

Компаниите правят големи пари. Съобщава се, че от 2012 г. Maltex Multicapital Corp.
получи общо 40 милиона долара от компании, собственост на Игор Коломойски. Компанията притежава и недвижими имоти в централен Лондон на стойност $7,5 млн. Малко преди президентските избори Зеленски прехвърли дяловете си в Maltex Multicapital Corp. Сергей Шефир. Не е ясна целта на тези офшорни компании. Коломойски е собственик на канала 1 + 1, с който студиото Kvartal-95 подписа договор. Но защо плащанията са отишли ​​в чужбина? Зеленски укривал данъци? Или студиото Kvartal-95 е участвало в прането на престъпните пари на PrivatBank Kolomoisky?

Журналистите на Следствие.Инфо зададоха подробни въпроси на администрацията на президента, но не получиха отговор. Едва на 17 октомври Зеленски засяга тази тема в интервю. „В дните на Янукович всеки структурира бизнеса си. Особено бизнес, свързан с телевизия, медии” , обяснява той. Според Зеленски по това време данъчната служба го е посещавала „ако не всеки ден, то всяка седмица“, знак, че правителството търси нередности. Зеленски категорично отрича да е участвал в пране на пари, но избягва пряк отговор на въпроса дали е плащал данъци.

Журналистката Елена Логинова "бие по болното място". Защо тези фирми все още съществуват? „Това означава, че не вярвате на държавата, в която сте създали своя бизнес и която управлявате“, казва журналистът на следващия ден - "Искате да скриете нещо и имате причина за това".

На 27 октомври Националната агенция за превенция на корупцията обяви, че е провела разследване на бизнеса на Зеленски и не е открила нищо незаконно.

Скандалите преследват Зеленски в особено "лош момент", твърдят авторите на книгата. През 2021 г. Русия ще започне да трупа войски на границата с Украйна. И в Киев, и в западните столици открито се говори за възможен конфликт. Някои украинци се чудят дали правителството на Зеленски е в състояние да се противопостави на "нарастващата заплаха". За да успокои обществото, на 26 ноември президентът решава да свика пресконференция. Журналистите не са доволни, задават всякакви въпроси, пресконференцията продължава няколко часа. Зеленски изглежда "изтощен".

Репортер се интересува колко е голяма вероятността от пълномащабен конфликт с Русия. "Ние сме във война от осем години", рязко отговаря Зеленски. "Всеки ден получаваме разузнавателна информация от други страни, страни партньори, които ни подкрепят". Журналистите набързо започват да пишат съобщения в WhatsApp и да публикуват бележки в туитър. "Не мога да ви кажа повече сега", подчертава Зеленски. - "Мога само да кажа, че не съм Янукович. Няма да избягам", св отбелязва в статията на Die Welt. 

#Володимир Зеленски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино