Борисов ухажва Албания с „асфалтена дипломация"

Борисов ухажва Албания с „асфалтена дипломация"
Премиерът Бойко Борисов пристигна на двудневно посещение в Тирана, където се срещна с албанския си колега Сали Бериша. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

България ще купува асфалт от Албания за строителството на магистрали, а двете страни ще строят обща жп линия по Европейски коридор номер 8.

Това стана ясно след срещата между премиерите на двете страни Бойко Борисов и Сали Бериша, предаде Дарик радио.

Албанският премиер заяви, че преговорите между двете делегации са били много приятелски и ползотворни.

Двамата премиери се разбраха да си сътрудничат в развитието на икономическите отношения.

В тази връзка беше и едно от трите общи подписани споразумения, това за развитие и подпомагане на търговските връзки между двете страни.

Премиерът Борисов заяви желание България да купува битум – основна суровина за асфалт, за строителството на магистрали в страната.

„Битум искаме, колкото имате, толкова ще вземем“, каза министър-председателят.

„Те могат да изнесат битум за България, това е най-добрият битум, естествен. Има пътища в България, строени с албански битум, които не са мръднали вече 30 години. Толкова ни трябва, колкото имаме, толкова можем да вземем“, каза с усмивка премиерът Борисов.

Той напомни, че страната е била сред държавите в ЕС, подкрепили либерализирането на визовия режим за Албания, Черна гора, Македония и Сърбия.

„Лично аз бях много доволен от това, което премиерът ми каза за това, че в Косово християнските паметници, манастирите се пазят и се съхраняват и истински се надявам в следващите години заедно със Сърбия и Македония да построим големите си инфраструктурни проекти“, посочи той.

Посещението на Борисов в Албания беше белязано от лек инцидент, след като в началото на срещата с медиите преводачката допусна грешка при превода и обяви премиера на България като Бойко Димитров.

Срещата между премиерите Борисов и Бериша е в рамките на двудневната официална визита на българската делегация в албанската столица Тирана.

Тази вечер двамата министър-председателя ще открият и българо-албански бизнес форум.

Любопитен факт е, че българската делегация кацна в Тирана с двата военни самолета „Спартан", защото правителственият „Еърбъс" превозва делегацията на президента Росен Плевнениев в Израел.

#България #Албания #Тирана #Бойко Борисов #премиер #Сали Бериша #премиер на Албания #пътища #магистрали #ЕС #Македония #Сърбия #Черна гора #Косово #Росен Плевнелиев #президент #Израел #Еърбъс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници