Ердоган от Белград: Войната ще е дълга, виновен е Западът, който провокира Русия

Ердоган от Белград: Войната ще е дълга, виновен е Западът, който провокира Русия
A A+ A++ A

Турският президент Реджеп Ердоган обвини Запада в провокации срещу Русия, които са принудили Москва да намали газовите доставки за Европа. Ердоган направи изявлението от Белград, където е на двудневно посещение. Сърбия е втората спирка от балканската обиколка на турския президент.

"Войната в Украйна няма да приключи скоро и тези, които подценяват Русия грешат", заяви Ердоган от Белград на съвместна пресконференция със сръбския президент Александър Вучич.

"Мога ясно да кажа, че не намирам отношението на Запада за правилно. Западът води политика, изградена на провокации. В тази война няма победител, но вярвам, че има много губещи", заяви Ердоган.

Турският президент подчерта балансираната политика на Анкара между Русия и Украйна, а поддържането на отворени дипломатически линии с двете страни доведе до провеждането на най-високопоставените от началото на войната срещи между руски и украински представители именно в Турция.

В хода на разговорите Александър Вучич е помолил Ердоган за  помощ в снабдяването на Сърбия с ток през зимата, за да може азербайджански ток през България да се транспортира в Сърбия.

Сърбия е изразила интерес да купи турски безпилотни летателни апарати "Байрактар", а Ердоган е готов и да помага в диалога с Прищина.

В рамките на визитата между Турция и Сърбия бяха подписани 7 споразумения - едно от тях ще позволи на сърбите да пътуват до Турция само с лични карти. Турция открито подкрепя инициативата на Белград - "Отворени Балкани", съобщават турските медии.

Реджеп Ердоган пристигна в Белград след визита в Босна и Херцеговина. Посещението му там идва в навечерието на парламентарни избори на 2 октомври.

В рамките на визитата Ердоган заяви, че ще направи всичко възможно за провеждането на прозрачни и конструктивни избори. И в Босна и Херцеговина беше подписано споразумение за пътуване между двете държави с лични карти. Подобно споразумение вече е в сила и с България от края на юли.

След визитите в Босна и Херцеговина и Сърбия, Реджеп Ердоган ще посети и Хърватия.

# Реджеп Таип Ердоган

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници