Илиян Василев: Борисов е виновен за войната! Развърза ръцете на Путин с ”Турски поток”

Илиян Василев: Борисов е виновен за войната! Развърза ръцете на Путин с ”Турски поток”
стоп кадър/НОВА - архив
A A+ A++ A

Издигат се фалшиви лозунги - изтъква се непонятен за мен аргумент, че не трябва да се намесваме във войната. Ние не само отдавна сме се намесили… България и кабинетът на Борисов са виновни за тази война, защото построихме най-важния проект, който бе условие Путин да нападне Украйна. Развързахме му ръцете да атакува. Най-добрата българска политика е да подпомагаме Украйна всячески, за да е щит срещу руския империализъм. Иначе ще стигне до нас.

Това заяви пред bTV българският дипломат и бивш посланик на България в Русия Илиян Василев.

Според Илиян Василев последните сигнали от Кремъл с решението за обявяване на частична мобилизация са показали, че войната не върви по плана на Русия. 

"Когато болярите усетят, че руският цар е слаб, властта му е заплашена. Путин се бори за собствения си живот. Събитията от Украйна ще се преместят в Москва. Русия живее върху лепилото, което е насилие - вън и вътре", посочи още Василев, цитиран от "Фрогнюз".

По думите му обявените референдуми за присъединяването на украински територии към РФ са за "вътрешна употреба".

"Референдумите са по-скоро за консумация вътре в Русия. Путин сам се вкарва в ъгъла. От една страна казва, че ги анексираме, за да дадем държавната защита на РФ, но ядреното оръжие е силно като потенциална заплаха. Когато тръгнеш да го употребяваш има 4 линии на вземане на решения и не е сигурно, че генералите под Путин ще го изпълнят", допълни Василев.

"Всички партии като “Възраждане” не предлагат алтернативи, а скепсис. Не могат да предложат нищо на икономическото развитие, опитват се да вкарат скепсис към еврозоната, но не дават алтернатива, казват, че не можем без руски газ, а можем. Вкарват носталгия по едни митове в историята ни, които ни лишават от рационално поведение", посочи още Илиян Василев по повод предстоящите у нас избори на 2-ри октомври.  

#Илиян Василев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите