Тирана ще строи трамвайни линии по български проекти

Тирана ще строи трамвайни линии по български проекти
Досега не е имало трамваи в албанската столица, а сега започва проектирането на първите две линии. Снимка: Дарик
A A+ A++ A

Тирана ще строи първите си две трамвайни линии по български проекти, стана ясно след срещата между столичния кмет Йорданка Фандъкова и кмета на албанската столица Лулзим Баша.

Разговорите бяха част от програмата на двудневната официална визита в Албания на българска делегация, водена от премиера Бойко Борисов, предаде Дарик.

В знак на уважение към министър-председателя кметът Баша подари почетен плакет на Борисов и обеща Албания да подкрепи София в гласуването за Европейска столица на културата през 2019 година.

Фандъкова и кметът на албанската столица се договориха за нова среща в София, където да обменят опит в строителството на пречиствателни станции, метро и трамвайни линии.

„Те имат нужда да покажем процесите и процедурите, по които ние кандидатстваме и реализираме успешно европейските проекти, какъвто пример беше проектът за метрото. За тях още е рано да мислят за метро, в момента ще строят две трамвайни линии, но те искат да видят и проекта за метрото, за да могат по този пример да си подготвят и техните успешни проекти“, каза Фандъкова.

Тя обясни, че досега не е имало трамваи в албанската столица, а сега започва проектирането на първите две линии.

„Това е процедура, по която ние можем да им помогнем“, каза софийският градоначалник.

Фандъкова изтъкна, че освен че в българската столица има много трамвайни линии, в момента се подготвя строителството на нова – от Семинарията до Студентски град, а също така се предвижда рехабилитация на линията по бул. „България“ с европейски средства и доставка на превозни средства.

Фандъкова напомни и желанието на общината да купи нови трамваи, за което кандидатства по Оперативна програма „Околна среда“.

Тя обясни, че в Тирана се говори по-скоро за опита на България при покупка на трамваи втора употреба, които са значително по-евтини.

#Оперативна програма „Околна среда“ #Студентски град #Семинарията #трамваи #метро #Европейска столица на културата #премиер #Бойко Борисов #Лулзим Баша #кмет на София #Йорданка Фандъкова #Албания #България #София #Тирана

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници