Топ 15 на стадионите с най-яка атмосфера в Европа

Топ 15 на стадионите с най-яка атмосфера в Европа
A A+ A++ A

Едва 2 стадиона от Висшата лига са класирани сред 10-те с най-страхотна атмосфера в Европа. Безспорно това е любопитен показател на фона на това, че английската Висша лига е най-богатото и пищно шоу на земята, включвайки най-богатите клубове на планетата, разпределяйки огромен награден фонд.

По отношение на атмосферата някои издания посочват, че английският елит изостава от останалата част на континента.

В списъкът от топ 10, съставен от 1Sports1, единствените клубове които попадат в класацията са Лийдс и Нюкасъл. Един от водещите тимове в страната – Ливърпул намира 11-ата позиция, въпреки неповторимата атмосфера, която създават феновете на мърсисайдци на своя „Анфийлд“.

По-рано през годината легендарният защитнк на Манчестър Юнайтед – Рио Фърдинанд избухна за атмосферата на „Еланд Роуд“ (бeл.ред. стадионът на Лийдс), като спомена в своя YouTube канал следното: „Лийдс, да, това място е трудно за игра, играх там като домакин и като гост и винаги беше нещо „уау“. Когато гостува, ако не играеш и ти отбележат гол, е изключително трудно да се обърнат нещата в полза на отбора ти.“

Междувременно „Сейнт Джеймсис Парк“ (бел.ред. стадионът на Нюкасъл Юнайтед) също получи висока оценка, като треньорът на Манчестър Сити Хосеп Гуардиола заяви преди време пред медиите: „Да си гост на Нюкасъл винаги те зарежда. Феновете… това е един от най-добрите стадиони, откакто съм тук в Англия. Определено знаят как да подкрепят отбора си.“

Къде точно се класират тези отбори и кои са всъщност стадионите, чиито фенове красят футболната игра и се явяват 12-ия играч на своите отбори? Любопитни отбори от Балканите също заемат водещи позиции:

15. „Де Кайп“ (Фейенорд, Нидерландия) – Капацитет: 51 117

Феновете на Фейенорд са може би най-страстните в Холандия. Привържениците на тима имат специална връзка с клуба и стадионът им е буквално като втори дом.

14. „Айброкс“ (Рейнджърс, Шотландия) – Капацитет: 50 817

Третият по големина стадион в Шотландия, като старият терен в южната част на Глазгоу беше преустроен, за да се превърне през 70-те години на миналия век в настоящия си капацитет.

„Айброкс“ е абсолютно експлозивен във всеки домакински мач и атмосферата изигра огромна роля, особено когато стигнаха до финала на Лига Европа през изминалия сезон.

13. „Шюкрю Сарачоглу“ (Фенербахче, Турция) – Капацитет: 50 530

Турция е дом на едни от най-страстните фенове в света и може да се похвали с три стадиона в този списък. Фенербахче играе на същия този стадион от 1908 година.

12. „Жофроа-Гишар“ (Сент Етиен, Франция) – Капацитет: 41 965

Сент Етиен играе на този митичен стадион от 1930 година. Въпреки че отборът изпадна в Лига 2 през изминалия сезон, страстните фенове на Сент Етиен все още създават може би най-плашещата атмосфера във Франция.

11. „Анфийлд“ (Ливърпул, Англия) – Капацитет: 53 394

Особено в голяма европейска вечер това място е абсолютно разтърсващо. Има много малко неща, които са по-вълнуващи във футбола по света от това да чуете привържениците на Ливърпул страстно и с пълно гърло да пеят „You’ll Never Walk Alone“.

10. “Еланд Роуд“ (Лийдс Юнайтед, Англия) – Капацитет: 37 792

Лийдс Юнайтед се върна там, където му е мястото – във висшия ешалон на английския футбол след години, прекарани в по-долните дивизии и шумните фенове харесват това. “Еланд Роуд“ е домът на Лийдс от самото основаване на клуба през далечната 1919 година.

9. “Сан Мамес“ (Атлетик Билбао, Испания) – Капацитет: 53 289

Стадионът на Атлетик Билбао – „Сан Мамес“ е бил домакин на редица грандиозни мачове, спечелени от „баските“. Изключително негостоприемен дори за грандовете на испанския футбол, стадионът има капацитет от 53 331, което го нарежда на седмо място по големина в Испания и очаквано като най-големият в страната на „баските“.

Без съмнение това са едни от най-страстните привърженици в цяла Европа.

8. „Сейнт Джеймсис Парк“ (Нюкасъл Юнайтед, Англия) – Капацитет: 52 405

„Джордитата“ определено знаят как да вдигат шум, това е сигурно. „Сейнт Джеймсис Парк“ е домът на Нюкасъл още от 1892 година. Атмосферата в деня на мача е може би най-добрата във Висшата лига.

7. „Диего Армандо Марадона“ (Наполи, Италия) – Капацитет: 54 726

Още познат като Стадио „Сан Паоло“, лидерът в Серия А играе на същия терен от 1959 година. Като се има предвид разстоянието, на което феновете седят от терена, феновете на Наполи превърнаха стадиона в много смущаващо място за посещение.

Рейнджърс го изпита най-силно по време на загубата си с 0:3 в Шампионска лига.

6. „Водафон Парк“ (Бешикташ, Турция) – Капацитет: 42 590

Стадионът на Бешекташ е построен на мястото на бившия стадион „Инюню“. Открит през 2016 година, капацитетът му наброява 42 590 зрители.

Новият стадион е проектиран да бъде „в хармония с естествения и исторически пейзаж на Босфора“, когато се гледа от морето. Това го превръща в един от най-добрите и красиви стадиони в Турция.

5. „Караисакис“ (Олимпиакос, Гърция) – Капацитет: 32 115

Олимпиакос може и да не е отборът, който някога беше на европейската сцена, но тяхната подкрепа все още е забележителна. Факлите и тифозите създават доста зрелище, а атмосферата по време на дербитата в Гърция е буквално оглушителна.

4. „Райко Митич“ (Цървена звезда, Сърбия) – Капацитет: 53 000

Стадион „Райко Митич“ е построен през 1963 година и до ден днешен носи своя прякор „Мала Маракана“ напълно заслужено.

Феновете на Цървена звезда създават страхотна атмосфера за тима и са известни със своите неповторими хореографии. Фанатичните привърженици на Северната трибуна, редом до останалите привърженици на „звездашите“ редовно изпълват стадиона с поток от факли, създаващи силно враждебна среда за противниците.

3. „Неф Стадюму“ (Галатасарай, Турция) – Капацитет: 52 280

Галатасарай може да се похвали с огромна подкрепа от страна на своите фенове, а техният „Неф Стадюму“ е считан за едно от най-предизвикателните места за посещение на отбори от Европа. Действително един плашещ и грандиозно шумен стадион, който закономерно намира своето място в топ 3.

2. „Селтик Парк“ (Селтик, Шотландия) – Капацитет: 60 411

Малко места се доближават до храма на Селтик на голяма европейска вечер – просто попитайте многото противникови играчи и мениджъри, които са били поразени от него през годините. А изпълнението преди мач на „You’ll Never Walk Alone“ (бел.ред. по подобие на Ливърпул и Борусия Дортмунд) е истинска красота за футболното око.

1. „Сигнал Идуна Парк“ (Борусия Дортмунд, Германия) – Капацитет: 81 365

Най-страхотната атмосфера в Европа безспорно принадлежи на Борусия Дортмунд. По време на мачове от Бундеслигата „Сигнал Идуна Парк“ може да побере повече от 80 000 фенове. „Жълтата стена“ зад вратата може да събере 25 000 привърженици и е най-голямата трибуна в Европа, която винаги е запълнена до краен предел и десетки хиляди привърженици дерат гърла за „жълто-черните“ си любимци.

#стадиони

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници