Бъдещият американски посланик у нас обеща пред Сената да се заеме с Лукойл

Бъдещият американски посланик у нас обеща пред Сената да се заеме с Лукойл
Снимката е от сайта на посолството на САЩ в Хаити
A A+ A++ A

Номинираният за нов посланик на САЩ в България - Кенет Мъртън, беше изслушан в американския Сенат, заедно с други кандидати за посланици в Източна Европа.

Кандидатурата на Мъртън представи сенаторката демократ Джин Шахийн, която описа България като "съюзник, на когото можем да разчитаме в район със стратегическо значение за САЩ". Тя добави, че страната е управлявана от "нестабилно коалиционно правителство" и е изправена пред предизвикателства като корупция и организирана престъпност, забавяща се икономика.

Шахийн отбеляза още, че България е застанала зад Украйна въпреки историческите си отношения с Русия.

Според Мъртън България е "стратегически партньор и съюзник на Вашингтон" и подчерта, че ще работи за разширяването икономическите връзки със София. По думите му той ще бъде неуморен защитник на по-силно върховенство на закона.

По време на изслушването му беше засегнат и казусът с руската компания "Лукойл" и споровете около евентуалния износ на продукция от рафинерията в Бургас. Намерението на служебния кабинет на Гълъб Донев е да разреши на рафинерията да изнася руски петролни продукти за трети страни, а в замяна на това компанията да плаща данъци в България.

"Работили сме с българите, за да намерим начини за намаляване на тази исторически наследена ангажираност, която очевидно е проблематична при сегашните обстоятелства. Мисля, че трябва да работим тясно с други европейски колеги, в Европейския съюз и Европейската комисия, за да видим какъв механизъм и какъв инструмент можем да дадем на българите, за да скъсат с тези отношения. Може да отнеме известно време, но си струва усилието. Моят ангажимент е да работя за това", заяви Мъртън.

Кенет Мъртън е бивш посланик на САЩ в Хърватия, а доскоро бе временно изпълняващ длъжността шарже д'афер на посолството на САЩ в Хаити. Бил е дипломат и във Франция.

Владее хаитянски креолски, френски, немски и испански език, отбелязва Оффнюз.


#Кенет Мертен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?