НПО: Резултатът на Путиновата партия завишен с 20 пункта

НПО: Резултатът на Путиновата партия завишен с 20 пункта
Според организацията „Наблюдател“ партията на премиера Владимир Путин, която по данни на Централната избирателна комисия е получила 49,54% от гласовете на руснаците. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Действителният резултат на парламентарните избори на управляващата партия в Русия е под 30% от гласовете на избирателите, или с 20 процентни пункта по-малко спрямо обявените резултати.

Това съобщи неправителствена организация (НПО), позовавайки се на разказите на наблюдатели доброволци в цялата страна, цитирана от АФП и БГНЕС.

Според организацията „Наблюдател“ партията на премиера Владимир Путин, която по данни на Централната избирателна комисия е получила 49,54% от гласовете на руснаците, в действителност има 29,8% в страната извън Москва и 25,8% в столицата.

Според тези данни, основаващи се на анализ на резултатите в 176 избирателни секции, действителната избирателна активност е била 51,5% в Москва и 53% в останалата част от страната, а не както Централната избирателна комисия съобщи на сайта си – че избирателната активност е била 60,2%.

Неправителствената организация счита, че действителният резултат на Комунистическата партия е 22,6% в Русия (извън Москва) и 25% в Москва спрямо 19,6% според официалните резултати.

Лявоцентристката партия „Справедлива Русия“, която официално получи 13,22%, в действителност е постигнала 17,3% в Москва и 21% в останалата част от страната.

Националистическата Либерално-демократическа партия, чийто официален резултат е 11,66%, е получила 12,6% в Москва и 14% в останалата част от страната, счита неправителствената организация.

Либералната опозиционна партия „Яблоко“, която според избирателната комисия е получила 3,3% – недостатъчен резултат за влизане в Думата (долната камара на парламента), в действителност е постигнала 14,3% в Москва и 8,2% в Русия.

Организацията „Наблюдател“, ръководена от независимия политолог Дмитрий Орешкин, е партньор на неправителствената организация „Голос“, която разкритикува многобройните нередности и натиска от страна на избирателната комисия по време на изборите.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници