Икономисти: Очаква ни тежка енергийна зима

Икономисти: Очаква ни тежка енергийна зима
A A+ A++ A

"Няма да се стигне до високите цени на газа от лятото. Всички газохранилища в Европа са пълни, нови инсталации за регазификация постоянно се откриват. Не очаквам в никакъв случай тежка зима. Вероятно ще има проблеми през следващата, но в момента няма тенденция към шокови поскъпвания. Това каза в ефира на NOVA икономистът Евгений Кънев.

По думите му 30% поскъпване на газа е заради скъпата суровина в Чирен. "Америка запълни дупката в търсенето, отворена от руския газ. 70% се е увеличил американския газ към Европа. Цената на газа може да бъде проблем, ако ковид кризата в Китай се задълбочи и икономиката им влезе в рецесия. А това ще намали търсенето на газ. Международната кантора, която съветва България, е причината да не приемем условията на "Газпром". Сегашното служебно правителство прави всичко възможно да утежни положението ни и да ни изкара неизрядни", заяви той.

Икономистът Михаил Кръстев смята, че ни очаква задълбочаване на енергийната криза. "Можем да очакваме не просто студена, но и тежка енергийна зима. Това ще се отрази и на цялата 2023 г. Очевидно ще се озовем в ситуация на арбитраж с "Газпром". Можем само да се надяваме да бъдем представени на стабилно юридическо ниво", посочи той.

#зима

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници