НА ЖИВО: Какво показа проверката в "Шейново"

НА ЖИВО: Какво показа проверката в "Шейново"
A A+ A++ A

Изпълнителният директор на Агенция „Медицински надзор“ проф. д-р Росен Коларов дава брифинг за резултатите от извършената проверка на Втора специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение - Шейново" ЕАД във връзка с разменените бебета в лечебното заведение.

Проверката е била между 21. 12.2022 и 4.01.2023 година. Изготвен е констативен протокол, който е връчен на лечебното заведение и предоставен на министъра на здравеопазването. Пратено е и писмо до Агенция за закрила на детето.

В констативния протокол са отразени пропуски, неточности и незпазване на някои изисквания в нормативната уредба, поради което ще бъдат образувани актове за административни нарушения. Дадени са и задължителни предписания. Констативният протокол ще бъде изпратен и до разследващите органи, където също върви проверка по случая.

Започва проверка на всички акушеро-генекологични отделения в страната, които са над 130, за да не се допускат подобни нарушения.

Ще се въведе и рискбазиран надзор - ще се оценят онези рискови моменти, които с важни, за да се предотвратяват подобни действия.

По-рано днес директорът на болница "Шейново" д-р Румен Велев заяви, че се обмислят нови механизми за контрол. От болницата проучват дали ще може да бъде въведена нова система, която автоматично генерира специални гривни с баркодове. По този начин ще се изключи възможността от субективна грешка.

#"Шейново"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници