България с 4 места в класацията "Индекс на демокрацията 2022"

България с 4 места в класацията "Индекс на демокрацията 2022"
eiu.com
A A+ A++ A

България слиза с четири места в класацията "Индекс на демокрацията 2022", която е част от проучване, публикувано от британската група "Икономист". Страната ни се нарежда на 57-мо място от общо 167 страни, според проучването, публикувано на сайта https://www.eiu.com.

Изследването идентифицира пет категории критерии за определяне на класирането: изборен процес и плурализъм, функциониране на правителството, участие в политическия живот, политическа култура и граждански свободи. България е с обща оценка от 6,53 - сбор от оценките във всяка една от петте категории.

Русия е страната в света, в която демокрацията се е сринала най-много през 2022 г. и по този показател тя "изпреварва" Буркина Фасо и Хаити, отбеляза Франс прес. След инвазията в Украйна, започнала на 24 февруари, индексът на демокрацията в Русия отбелязва най-големия си спад, като страната слезе с 22 места в световната класация на това проучване на Отдела за изследвания и анализи на групата "Икономист" - "Икономист интелиджънс юнит" (EIU), което поставя Русия на 146-то място.

Войната в Украйна „разкри разделенията между развитите демокрации, които подкрепят Украйна, и редица развиващи се държави, които избраха да не вземат страна“, се подчертава в проучването.

Сред „авторитарните режими“, други държави като Хаити, „която изглежда е в състояние на вътрешен разпад“ (135-то място, спад с 16 места) и Буркина Фасо (127-мо място, спад с 16 места), където „ислямистки бунт отне от държавата контрола върху част от територията“, също отбелязаха рязък спад на индекса си през 2022 г.

В същото време Тайланд е държавата, регистрирала най-голямо повишение на индекса през изминалата година, изкачвайки се със 17 места до 55-то място в класацията.

#Индекс на демокрацията

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници