Връчиха GPS устройства на деца със специални потребности и на хора с деменция в София

Връчиха GPS устройства на деца със специални потребности и на хора с деменция в София
A A+ A++ A

Предложихме програма за предоставяне на умни устройства за хора с деменция и Алцхаймер, над 20 семейства вече са се възползвали. След случая с изчезналия Сашко от Перник предложихме и Столичният общински съвет прие в нея да включим и деца със специални потребности, за да можем да сме полезни на повече деца в София. Това каза председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев, предаде БГНЕС.

Георгиев връчи GPS устройства на пет семейства на деца със специални потребности и на четири семейства с възрастни хора с деменция. "Предстои да покажем, че програмата вече работи", разказа председателят на СОС и обясни, че устройствата издържат 24 часа. Дори и детето да не вдигне, има функция за високоговорител така, че детето да чуе гласа на родителя.

Георгиев изказа своята благодарност към родителите за силите и стоицизма, които проявяват, като предложи в рамките на няколко седмици да бъде направена още една среща с тях, за да дадат обратна връзка за работата на устройствата.

"Нека приемем различните деца на София. Това е наш хуманен дълг към себе си, към техните родители и към тях самите. Крайно време е да се научим да говорим за различията и да не мислим, че това е личен проблем на родителите", призова председателят на СОС. Георгиев подчерта, че е абсолютно безплатно ползването както на устройствата така и на мобилните данни, които поема Столична община. "Ние подкрепяме и обичаме всички деца на София", категоричен е той и допълни, че предстои да се направи обучение за ползване на устройствата.

На въпрос как точно действат устройствата Георги Георгиев обясни: "Устройствата много наподобяват мобилния телефон. Смарт устройствата, каквито често родителите купуват за своите деца, всъщност са един умен часовник, който има връзка с телефона, родителите свалят приложение на телефона си, така че да могат да осъществяват връзка с часовника, като се очертават и зони за сигурност, при напускането на които веднага се получава известие. Това е първа много важна особеност."

По думите му много от функциите са същите, които имат мобилните телефони. "Наред с това, обаче, има възможност за телефонна връзка както от това устройство, така и през другото, което е по-различно от часовника. То си има и SMS бутон. Има възможност родителят да се обади на детето си, което дори и да не вдига, всъщност ще започне да се чува гласът на високоговорител", отбеляза председателят на СОС и посочи, че това е добавената стойност, от която е много впечатлен и заради, която са избрани именно тези устройства. "Има възможност веднага да се включи на високоговорител, така че детето да се успокои, да чуе гласа на майка си или на баща си, а хората край него да могат да реагират бързо", заключи той.

#деменция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници