Откриха нов вид деменция, 40% са застрашени

Откриха нов вид деменция, 40% са застрашени

Pixabay

A A+ A++ A

Деменцията - както и да е била наричана - е позната от древността, но продължава да е източник на изненади. Последната е откриването на нов вид на опустошителното заболяване. А той се оказва и неочаквано широко разпростаранен.

Деменцията - от латинското demens, което означава без ум, е поставена в научен контекст през 1906 г., когато немският психиатър и невропатолог Алоис Алцхаймер прави един от най-големите пробиви в разбирането за болестта досега. Той изследва мозъка на починалата на 50 г. Огюст Детер, която страдала от проблеми с паметта, обърканост, загуба на способност за разсъждения, параноя и агресия. Алцхаймер открива специфично увреждане на мозъчната кора, което логично се свързва със симптомите на прогресивното тежко оглупяване. Три години по-късно този разграждащ личността тип деменция е дефинирана и наречена на д-р Алцхаймер. Повече от век обаче няма лечение на заболяването въпреки неколкократните големи надежди за лекарства в клинични изпитвания. И отгоре на всичко това се оказва, че болестта на Алцхаймер си има имитатор - нов вид деменция със сходни симптоми, но с принципно различен биохимичен механизъм. Открива се натрупване на белтъка TDP-43 в мозъка. Докато при алцхаймер патологията е свързана с tau протеина и бета-амилоидите.

С научен консенсус световната неврология нарича новата деменция лимбично-преобладаваща свързана с възрастта енцефалопатия TDP-43 (Limbic-predominant age-related TDP-43 encephalopathy, LATE).

Според убедително като мащаб изследване на кръгло 6200 случая от 5 държави на 3 континента - САЩ, Австрия, Финландия, Великобритания и Бразилия, мозъчните промени се откриват при приблизително 40% от по-възрастните хора и до 50% при хората с алцхаймер. Тринадесетте изследователски центъра, ангажирани в проекта, публикуваха резултатите си от аутопсии, генетични и клинични данни в специализираната медия Acta Neuropathologica. Включването на толкова много високотехнологични центрове и профилирани учени е безпрецедентно, въпреки че е имало предишни доклади за LATE от отделни изследователски екипи. Обобщаването на извадките показва, че повече от една трета от мозъците имат LATE патология със загуба на памет и празнини в мисленето и разсъжденията. Заболяването може да започне още на 65 години и рискът нараства с възрастта. Към момента не се предполага различен риск според етническия произход, но ще се правят допълнителни проучвания. Както и отговор на въпроса защо двете мозъчни заболявания толкова често присъстват при един и същи човек. Голямата крайна цел е лечение.

Обединеното кралство започва първото в света клинично изпитване за новооткритата форма на деменция. Чрез прости кръвни тестове и изследване на гръбначно-мозъчна течност може да сме в състояние да кажем, че заболяване, което изглежда като алцхаймер симптоматично, всъщност е LATE патология, смятат изследователите. Те се надяват, че лекарството в изследването може да забави или дори да спре новата деменция като терапия, модифицираща заболяването.

Проф. Пийт Нелсън, председател на фондация за болестта на Алцхаймер към Университета на Кентъки, е един от групата международни изследователи, открили новата форма на деменция. Мотивацията, която движи работата му, както почти винаги е лична. Баба му умира от алцхаймер и той е свидетел на разказите на своята майка за ужасяващото развитие на болестта. Сега ученият е част от екипа на клиничното изпитване.

Откриването на LATE е от решаващо значение за цялостната борба на медицината за запазването на паметта. Предизвикателството е чудовищно. Става дума за много различаващи се заболявания и освен това едва ли може да се очаква съхраняване на когнитивните умения, без да се знае точно какво стои в корена им. През последните десетилетия всички лаборатории по света са виждали една и съща “несъвършена корелация” между патологията на болестта на Алцхаймер и симптомите на алцхаймер и са се чесали по главите, а се оказва нов вид деменция, казва Нелсън.

Подозират се наследствени фактори, предразполагащи към развитие на деменция. Генетичните изследвания на Нелсън сочат ключов елемент от калиевия канал, който поддържа нервните клетки. Вероятно влие и околната среда. Доказването на рисковете помага да се разбере какво става в мозъка на клетъчно ниво и да се изпробва лекарство, което вече съществува и се очаква да промени хода на заболяването. Точно това се случва с изследването на LATE. Изпитва се в нова роля анти-TDP вазодиализиращо лекарство за сърдечна недостатъчност и стенокардия, което се използва в целия свят без САЩ. Изследователите вярват, че терапията ще забави или дори да спре новата деменция.

Източник: 24 часа

#деменция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници