
Тирамису е един от най-известните италиански десерти в света. Съставен е от крем, кафе, бисквити и какао на прах. Идеята на този десерт е да се комбинират различни текстури и вкусове, за да се създаде уникален десерт.
История
Тирамисуто има дълга и интересна история. Известно е, че този десерт е създаден в Северна Италия, вероятно в града Тревизо, през 60-те години на миналия век. Най-ранните рецепти за тирамису са известни като "Tiramisu alle donne" (тирамису за жени) и съдържат съставки като масло, грис, сметана и яйца. В последствие, рецептата е била преработена и подобрена, като са добавени бисквити Савоярди, кафе и маскарпоне.
Ето бърза рецепта за тирамису:
Съставки:
- 250 грама маскарпоне
- 250 милилитра прясно мляко
- 250 милилитра течна сметана
- 2 яйца
- 100 грама захар
- 1 пакет бишкоти
- кафе или кафява напитка по избор
- какао на прах за поръсване
Начин на приготвяне:
Разделете белтъците от жълтъците. В отделна купа разбийте белтъците с половината захар, докато получите пяна. В друга купа разбийте жълтъците с останалата захар, докато сместа стане светла и пухкава.
Добавете маскарпонето към жълтъците и разбийте добре.
Добавете сметаната и млякото и разбийте отново, докато сместа стане гладка.
Смесете белтъците с маскарпонето и разбъркайте нежно, за да се смесят добре.
Направете кафето и оставете да се охлади.
Вземете една бишкота и я натопете бързо в кафето. Сложете я в дъното на чаша или форма за тирамису.
Покрийте бисквитата с част от крема.
Повторете слоя с бисквити и крем, докато изчерпате всички съставки.
Поставете тирамисуто в хладилника за няколко часа или през нощта, за да се охлади и да се стегне.
Преди сервиране поръсете с какао на прах.
Това е! Готово е вкусно и лесно тирамису за вас и вашите гости. Да ви е сладко!
Още по темата:
- » Мусака за лениви: Бърза и лесна рецепта с минимални съставки
- » Пикантни темпе шницели - бърза и лесна вегетарианска рецепта
- » "Спаси София" пусна ВИДЕО с катастрофа и даде рецепта