Изтеклите "Досиетата Вулкан": Тайните оръжия на Кремъл за хакерски атаки

Изтеклите "Досиетата Вулкан": Тайните оръжия на Кремъл за хакерски атаки
A A+ A++ A

Безпрецедентен теч на стотици документи от руска фирма за киберсигурност разкри мащабите на водената от Кремъл война във виртуалното пространство чрез хакерски атаки, пропаганда и др. способи. Разследването бе публикувано от 11 западни медии днес следобед и се основава на 5000 страници поверителни корпоративни документи, свързани с базираната в Москва компания "Вулкан". То за пръв път показва кухнята на атаките, с които се сблъсква целият свят, включително и България. Документите са изнесени от служител на фирмата, обезверен заради войната в Украйна. Те се смятат за автентични от експерти и предлагат рядък поглед отвътре - от Москва изключително трудно пробива такъв тип информация навън, коментират западните издания, сред които британският "Гардиън", германският "Шпигел" и американският "Вашингтон Поуст".

Документите показват планове и програми за дезинформационни кампании, координиране на хакерски атаки, поразяване на ключова инфраструктура, включително въздушен, воден и жп транспорт. Те разкриват, че руските хакери не са просто случайни групи, които търсят бързо трупане на точки с произволни удари, а са част от стройна организация, свързана с държавата, военните и службите за сигурност на Русия. Няма данни доколко разработките от разкритията са прилагани на практика, но те разкриват растящата параноя на режима в Кремъл и машинациите, с които той се обгражда.

В някои документи от "Вулканлийкс" има потенциални цели, които изглеждат като илюстративни примери. Един от тях например съдържа карта с концентрацията на интернет сървъри в САЩ. Друга карта показва детайли на ядрена централа в близост до Берн, Швейцария, заедно с швейцарското министерство на външните работи. Не е ясно дали това са реални цели или просто хипотетични обекти за тренировка, отбелязват авторите на разследването.

"Вулканлийкс" разкрива, че софтуерни инженери на фирмата са работили за руски военни и разузнавателни служби в помощ на хакерски операции. Тренирали са служители преди атаки срещу важни инфраструктурни обекти, разпространявали са дезинформация и са контролирали сегменти от интернет. Работата на фирмата се свързва с Федералната служба за сигурност, оперативните и разузнавателните управления на въоръжените сили на Русия (ГОУ и ГРУ), както и Службата за външно разузнаване.

Един от документите свързва програма за кибератака на "Вулкан" с легендарната хакерска група Sandworm ("Пясъчен червей"), за която американското правителство твърди, че стои зад два токови удара в Украйна, кибератака в Южна Корея по време на зимните олимпийски игри през 2018 г. и NotPetya - най-голямата хакерска атака в историята на интернет. Тя беше замесена и в опита за вмешателство на изборите през 2016 г. Под кодовото име Scan-V, тази програма издирва слаби точки в интернет, които след това се складират за бъдещи кибератаки.

Sandworm е известна в системата на ГРУ с кода 74455. Този код се открива в един от документите на "Вулкан" като звено, което трябва да даде одобрение за един технически документ. Документът описва "протокол за обмен на данни" между явно съществуваща военна база данни с разузнавателна информация за софтуерни и хардуерни слабости и нова система, разработвана от "Вулкан" (Scan-V). Проектът е поръчан през май 2018 г. от Института по инженерна физика, който се свързва с ГРУ.

Друга система, известна като "Амезит", на практика представлява план за наблюдение и контрол на интернет в региони под руска власт. Тя би позволила да се неутрализира политически вреден интернет трафик при възникване на размирици на руска територия. Тази система позволява и разпространяването на дезинформация през фалшиви профили в социалните мрежи. "Вулкан" започва работа по системата през 2016 г., след като печели поръчка на Института за радио изследвания в Ростов на Дон. Този институт се свързва с ФСБ, а впоследствие разработката "Амезит" се свързва и с военните.

По второто приложение на "Амезит" - за онлайн пропаганда и дезинформация, разследването разкрива фалшиви профили с имена и крадени лични снимки, които се "отглеждат" в продължение на месеци, за да създадат реалистична диря в социалните мрежи. В изтеклите документи има скрийншотове с фалшиви профили в "Туитър" и хаштагове, използвани от руската армия от 2014 г. до тази година. Те разпространяват фалшиви новини, включително конспиративни теории за Хилари Клинтън. След нахлуването в Украйна, един свързван с "Вулкан" профил в "Туитър" поства например: "Отличен ръководител #Путин".

Само с един клик "Амезит" може да създаде стотици ботове във "Фейсбук", Twitter и YouTube и да им "възложи" задачи - публикуване на постове и видео, коментари, поставяне на лайкове, да увеличават трафика на четенията на статии.

Трета програма, създадена от "Вулкан" - Crystal-2V, е програма за обучение на киберспециалисти как се блокира ключова транспортна инфраструктура по земя, вода и въздух. Според един файл, който обяснява този софтуер, "обработваната и съхранява информация в този продукт е с ниво "строго секретно".

В един от документите софтуерните инженери на "Вулкан" препоръчват Русия да обогати възможностите си с хакерските програми, откраднати през 2016 г. от Американската агенция за национална сигурност и публикувани онлайн.

Документите

Документите във "Вулканлийкс" са от 2016 до 2021 г. Изнесени са от анонимен служител, гневен на родината си заради войната в Украйна. Дни след нахлуването на Русия в Украйна, той търси контакт с германския вестник "Зюддойче Цайтунг" и обявява, че ГРУ и ФСБ "се крият зад фирмата "Вулкан". "Хората трябва да знаят рисковете, които крие това. Тази компания върши ужасни неща, а руското правителство е страхливо и на грешна позиция. Гневен съм заради нахлуването в Украйна и страшните неща, които се случват там. Надявам се, че можете да използвате тази информация, за да покажете какво се случва при затворени врата", коментира източникът.

Източникът споделя впоследствие документите и допълнителна информация с базирания в Мюнхен стартъп за разследвания Paper Trail Media. В продължение на месеци, журналисти от 11 медии, сред които "Гардиън", "Вашингтон Поуст", "Монд", преглеждат документите в консорциум, воден от Paper Trail Media и "Шпигел".

Пет западни разузнавателни служби потвърждават, че документите на "Вулкан" изглеждат автентични. Компанията и Кремъл не реагират на многократните запитвания за коментар от 11-те издания, които стоят зад разследването.

Във "Вулканлийкс" има имейли, вътрешни документи, проектни планове, бюджети и договори. Не е известно дали инструментите, разработени от компанията са използвани за истински атаки. Но руски хакери непрекъснато атакуват компютърните мрежи на Украйна. Според анализатори Русия е в непрекъснат конфликт и с редица западни държави, в които вижда свой враг - САЩ, Великобритания, Канада, Австралия, Нова Зеландия, страните от ЕС.

Кои са "Вулкан"

"Вулкан" е създадена през 2010 г. от двама възпитаници на военната академия в Санкт Петербург - Антон Марков и Александър Иржавски. И двамата са служили в армията, като единият стига до капитан, а другият до майор. "Имаха добри контакти по тази линия", спомня си бивш служител.

Компанията е част от руския военно-промишлен комплекс, отбелязва "Гардиън". Този подземен свят включва шпионски структури, търговски фирми и институти за висше образование. Специалисти като програмисти и софтуерни инженери се движат от едно звено в друго и тайните държавни играчи разчитат много на експертизата от частния сектор.

"Вулкан" се появява в период, когато Русия бързо надгражда кибермощта си. Традиционно това е задача на ФСБ, но през 2012 г. Путин назначава амбициозния Сергей Шойгу за военен министър и той иска свои собствени киберотряди, които докладват директно на него, продължава с ретроспекцията британското издание. От 2011 г. нататък "Вулкан" получава специални лицензи да работи по класифицирани военни и държавни проекти. Фирмата е сравнително малка - около 120 души, от които 60 са софтуерни разработчици. Не е известно колко частни фирми имат достъп до такива чувствителни проекти в Русия, но според някои оценки става дума за не повече от 12.

На пръв поглед корпоративната култура на "Вулкан" повече прилича на Силициева долина, вместо на шпионска агенция - има фирмен футболен отбор, мотивационни имейли с фитнес съвети и честитки за рожден ден на някой служител. В едно промоционално видео се вижда и позитивното лого на фирмата "Да направим света по-добро място".

Официално компанията се занимава с информационна сигурност - нейни клиенти са големи руски държавни компании. Сред тях са "Сбербанк", "Аерофлот" и руските железници. "Работата беше интересна. Използвахме най-новите технологии. Хората са много умни. Парите бяха добри - доста над обичайното ниво", разказва бивш служител. Срещу високите заплати освен експертност се очаква и дискретност. Работи се при изключителна оперативна секретност, като различните звена никога не знаят какво работят другите.

Една от картите в документите, отнасящи се до програмата "Амезит":

Източник: "Сега"

#Досиетата Вулкан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници