Пореден ден на масови протести срещу пенсионната реформа във Франция

Пореден ден на масови протести срещу пенсионната реформа във Франция
A A+ A++ A

Франция е изправена днес пред пореден ден на масови протести срещу пенсионната реформа, след като срещата между премиера Елизабет Борн и представители на синдикатите не успя да постигне пробив, предаде Ройтерс.

Реформата предвижда повишаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години и е крайно непопулярна в френското общество, припомня БТА.

Синдикатите се заканиха да продължат и да разширят протестите, след като разговорите с Борн вчера продължиха едва половин час и не дадоха никакъв резултат. Те настояха, че единственият начин за разрешаване на проблема е законът за пенсионната реформа да бъде оттеглен, но премиерът отхвърли тази възможност.

"След тази среща призовавам всички работници - мъже и жени, да се присъединят към протестите в цяла Франция", заяви Лоран Берже, лидер на най-големия синдикат в страната Се Еф Де Те (CFDT).

Днешните масови протести, които са 11-те по рода си за последните три месеца, могат да покажат дали съпротивата срещу реформата губи или набира скорост, посочва Ройтерс.

Участието в предишния ден на общи стачни действия, на 28 март, беше по-слабо от предходните демонстрации, по данни на вътрешното министерство. В протестите се включиха 740 000 души спрямо рекордните 1,09 милиона на 23 март.

Очакванията за днешния ден са за сравнително нормално функциониране на обществения транспорт в Париж, но проблеми с разписанията на влаковете и самолетите, след като органите на гражданската авиация поискаха от авиокомпаниите да намалят с 20 на сто полетите от и до няколко големи летища, сред които тези в Бордо и Марсилия, но не и Париж.

#Франиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници