Социолог: За ПП коалиция с ГЕРБ е политическо самоубийство

Социолог: За ПП коалиция с ГЕРБ е политическо самоубийство
A A+ A++ A

"На тези избори хората излязоха и гласуваха и в известен смисъл имаше изненада, че избирателната активност, която е ниска, е по-висока от предходния път и от това, което се очакваше. Появиха се 100-150 000 гласа повече. Но въпреки че се появи тази по-висока активност, почти всички тези допълнителни гласове отидоха в ясно изразен протестен вот - "не подкрепям никого". Това подчерта социологът доц. Алексей Пампоров пред БНР.

По думите му, независимо, че тези гласове се отразяват на активността, те не се отразяват на разпределението им. "От една страна, има безсмислено действие, но от друга страна е любопитно, защото това показва, че има активни 108 000 души, които са се събудили, пили са кафе и са гласували. Това показва гражданска активност, но и отсъствие на перспектива в нито една от листите на партиите."

Кампанията е изместена изцяло на личностна основа и не е предложила нищо по същество. "Като погледнем в Пловдив - област, например, има толкова много здравно неосигурени хора, на които вдеки ден им се налага да преодоляват задръстванията, защото в Пловдив е невъзможно да се влезе и да се излезе..."

Той е категоричен, че държавата не трябва да се мисли само през макроикономическите показатели. София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и Търново са местата, в които има развиваща се икономика. Но във всички останали, и особено в планинските, нещата са различни - няма здравеопазване, има безработица.

"Правих едно изследване с Комисариата на бежанците за украинските бежанци и едно от нещата, от които хората са потресени, че линейката е дошла след 25 минути, докато в двумилионния Харков стандартът за това е между 5 и 10 минути. Начинът, по който живеем, не е добър и хората затова не виждат перспектива".

Доц. Пампоров подчерта още, че е скептичен към дела на негласуващите - 59%, тъй като избирателите са 1,500 млн. Като аргумент, той даде отсъстващите хора от страната, които присъстват в избирателните списъци, но не са гласували.

Вариант да се случат коалиции има, но от особена важност е какво ще бъде договорено и кой какви компромиси и жертви ще направи.

"Това, което ПП и ДБ започнаха да говорят, че няма да влязат в коалиция с ГЕРБ, е разумно за тях. Българите подкрепят Украйна, казват да се изпратят медицински екипи, хуманитарна помощ, но подчертават да не се изпраща оръжие. Това е масовата нагласа - над 50-60% искат това и затова президентът Радев поддържа тази позиция. А политолозите, които не харесват тази позиция, казват, че на всяка цена трябва да бъде направено Правителство и да има процедура за импийчмънт. А в нашето законодателство такава прозедура не съществува. Това са али-бали...Единственият начин, чрез който може да бъде свален конституционно президента, е, ако той се опита да направи въоръжен преврат. Президентът е малко като папата - може да казва мнението по всички въпроси, колкото и това да дразни някои политици".

Доц. Пампоров коментира, че ПП са обещали, че ще продължат промяната, чрез която ще променят модела ГЕРБ - модел, чрез който се раздават постове и пари. "Видяхме какво каза Бойко Борисов отново - че ще раздава постове и длъжности. И ако те влязат в коалиция с ГЕРБ, това означава, че ПП ще загуби целия си електорат и това за тях е пълно политическо самоубийство".

Доц. Пампоров бе категоричен, че този път социолозите са си свършили добре работата, с прогнозите, които са дали.

#ПП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници