Младенов: Не се знае дали Малайзия ще допусне обжалване на смъртните присъди

Младенов: Не се знае дали Малайзия ще допусне обжалване на смъртните присъди
Външният министър подчерта, че смъртното наказание за всички страни в Европейския съюз е неприемливо. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Това, което налага намесата на държавата в случая с осъдените в Малайзия двама българи за трафик на наркотици, е заплахата от смъртно наказание, заяви министърът на външните работи Николай Младенов.

По думите му все още се чака решение дали присъдите подлежат на обжалване.

„Малайзия е държава, която е известна с много строгата си съдебна система и трудно може да се очакват каквито и да е изключения особено когато става въпрос за трафик на наркотици. Много е важно да се извърви процедурата такава, каквато е. Ако има възможност, да се обжалва – вероятно това ще е стратегията на адвокатите на двамата българи. Аз не мога да се произнеса по тяхната виновност или невинност", каза министърът в ефира на Дарик радио в събота.

Външният министър подчерта, че смъртното наказание за всички страни в Европейския съюз е неприемливо.

„То е нещо, което ние осъждаме, където и да се случва по света. Сигурен съм, че в рамките на диалога, който има между ЕС и Малайзия по повод смъртното наказание, и нашата теза ще бъде ясно разбрана, че не може да се изпълняват смъртни присъди. Има достатъчно казуси в тяхната съдебна система, които не са изпълнявали. Последното изпълнено смъртно наказание е от 1986 година", посочи той.

Запитан дали ще бъде изготвен договор с Малайзия за правна помощ, Николай Младенов отговори: „Това не може в момента да се коментира, защото не сме на такъв етап. Започнем ли да го коментираме това, ще създадем фалшиви представи за ситуацията”.

„Ситуацията в момента е, че има двама български граждани, осъдени в Малайзия, защото са пренасяли забранени наркотични вещества. Пред техните адвокати стои въпросът дали ще искат обжалване, доколкото разбирам те ще искат обжалване, пред правната система на Малайзия стои въпросът дали да позволи това обжалване", обясни министърът.

Николай Младенов беше категоричен, че нищо не отменя отговорността, която всеки един българин носи, когато пътува в чужбина, да познава добре законодателството на страната, в която заминава.

#Малайзия #Николай Младенов #министър на външните работи #Европейския съюз #ЕС #смъртна присъда #наркотици

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници