Близо 20% от мъжете и 15% от жените страдат от някаква форма на сънна апнея

Близо 20% от мъжете и 15% от жените страдат от някаква форма на сънна апнея
Pixabay
A A+ A++ A

Около 20 на сто от мъжете и 15 на сто от жените страдат от някаква форма на сънна апнея. Това каза в интервю за БТА неврологът д-р Филип Алексиев. За апнея говорим, когато пациентът прави паузи в дишането си по време на сън. Сънната апнея не е проблем на дишането, а на проходимостта на горните дихателни пътища, обясни лекарят. Сред мъжете над 50-годишна възраст случаите на сънна апнея нарастват значително. При около 70 на сто от хората, претърпели инсулт, лекарите намират данни за сънна апнея. Накъсването на нощния сън заради паузите в дишането води до остатъчна сънливост денем, а тя се контролира доста трудно и заради това понякога настъпват сериозни инциденти при шофиране, допълни лекарят.

Не всяко хъркане е сънна апнея

Сънната апнея е синдром - съвкупност от няколко белега, хъркане, /не всяко хъркане означава сънна апнея/, спиране на дишането по време на сън, сухота в устата при събуждане, сутрешно главоболие. Това, което най-много притеснява пациентите, е дневната сънливост – през деня са сънливи, заспиват в различни ситуации, нерядко заспиват, докато шофират. Тази дневна сънливост много трудно се контролира. Други симптоми, които се причисляват към групата на изброените, са напълняването и повишеното кръвно налягане, които влизат в обсега на метаболитния синдром.

Паузи в дишането нощем

Ние приемаме, че има пауза в дишането по време на сън, когато тя продължава над 10 секунди. При страдащите от апнея една пауза може да продължи 30-40 секунди, дори 100-120 секунди. Ако паузата продължи над минута и половина – две, за организма става много, много тежко, допълни неврологът.

Механизмите, които предизвикват апнеята, са доста сложни и все още не сме запознати с всички. Когато човек спи, спада тонусът на горните дихателни пътища, които са изградени изключително от мускули. При страдащите от апнея, този тонус спада много повече, което води до колапс на горните дихателни пътища и се получава запушване – коренът на езика пада назад и към белия дроб не може да влезе въздух. Това води до спад на насищането на кръвта с кислород. Спадовете продължават, докато мозъкът не пусне достатъчно импулси, така че да се събуди спящият и да направи няколко вдишвания. За съжаление, обаче, след това идва следващата пауза в дишането и това продължава през цялата нощ.

Сънливост денем и риск от инциденти

Много, много трудно за контролиране е дневната сънливост. Това състояние много често е неосъзнато, защото докато човек разбере, че му се спи, не му обръща внимание, но става така, че заспива много бързо. Заспиването може да трае 20 секунди, но е много дълбоко и е достатъчно, за да стане катастрофа. До заспиване по време на шофиране се стига, защото през нощта, когато има паузи без дишане, човек многократно се разбужда, дори и да не помни, но тези разбуждания водят до накъсване на съня. За да е ефективен сънят и за да сме ободрени след него, той трябва да премине през определена стадийна структура и през определени цикли. Основният фактор не е количеството сън, а качеството му, което е нарушено. Поради нарушеното качество на съня, на следващия ден има остатъчна сънливост, която в някои моменти много бързо настъпва и стават белите, каза още д-р Алексиев.

Лекарска помощ

Най-често близките на пациента обръщат внимание на проблема и се търси помощта на невролог. Много характерно е, че виждаме пациенти с много тежка апнея, но те нямат никаква представа за нея, добави д-р Алексиев. Близките им обаче виждат как тези хора, докато спят, посиняват, борят се за въздух, понякога хъркат много силно и цялостната картина е доста драматична. Друго нещо, което кара хората да ни потърсят, е заспиване на волана и евентуално последвала катастрофа, каза още той. Пациентът сам не би могъл да бъде сигурен, че страда от сънна апнея.

Към момента не можем да излекуваме апнеята, но можем да я лекуваме, увери д-р Алексиев. Има различни подходи, като стандартният подход е чрез CPAP машина - апаратче, свързано с маска, която преди лягане пациентът си поставя на носа или на носа и устата, подаващо въздух с повишено налягане. Апаратчето като компресор преодолява запушването в горните дихателни пътища и така можем да елиминираме паузите в дишането, посочи неврологът.

Ние сме способни много да намалим броя на паузите, в които пациентът не диша и да регулираме дишането, но не можем да го излекуваме, тъй като алгоритмите, които стоят зад сънната апнея, са различни, сложни и все още не е съвсем ясно защо определени хора развиват сънна апнея, а други – не.

Здравната каса не заплаща нито изследванията за апнея, нито апарата и маските

Хората, за които има подозрение за налична апнея, сами заплащат изследванията, които струват 200-500 лв., посочи д-р Алексиев. От години говорим за това, че Касата не заплаща нито изследванията, нито апарата и маските за тези пациенти, а се знае много добре, че 70 на сто от засегнатите от инсулт имат данни за сънна апнея и над 40 на сто от тях имат данни за среднотежка към тежка сънна апнея. Маската, която може да се ползва нощем за облекчаване на състоянието, струва между 1500 лв. и 3000 лв. и тя се ползва като консуматив. Апаратът издържа употреба няколко години.

Можем да премахнем 90-95 на сто от паузите, в които хората не дишат. Сънната апнея, която е с тенденция да се развива, трябва „да се държи под око“ в годините. Не всеки има нужда от апарат с маска, но състоянието му трябва да се наблюдава.

Сънната апнея и инсултът са свързани, каза още д-р Алексиев в отговор на въпрос дали апнеята се появява след инсулт или инсултът е резултат на апнея. Когато човек има тежка апнея, която не лекува, кислородния глад, който изпитва всяка нощ, уврежда съдовете. Ако се увредят съдовете на сърцето, има риск от инфаркт, а ако са увредени съдовете на мозъка, има повишен риск от инсулт. За хората, преживели инсулт, рискът от поява на апнея е повишен, особено в началото, като той е по-висок сред по-пълните хора, с по-тесен врат, хъркащи. Пикът на сънната апнея е при хора на възраст 45-55 год. особено сред мъжете. Не трябва да чакаме апнеята да стане в тежка форма, за да я лекуваме, тъй като нелекуваното състояние повлиява кръвното налягане.

Апнеята е заболяване, което може да се отнесе към кардиологичните, неврологичните, белодробните и уши-нос-гърло заболяванията, тъй като не засяга само една система в организма. Този проблем, в годините, е оставен настрана, а сънната апнея не е никак рядко срещано заболяване, каза още д-р Алексиев.


#сънна апнея

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници