Време е за боядисване на яйцата! Ползвйте люспи от лук, коприва и черен чай

Време е за боядисване на яйцата! Ползвйте люспи от лук, коприва и черен чай
A A+ A++ A

Великденските яйца могат да бъдат боядисани с изкуствени бои, а може и с естествени. И резултатът ще ви удиви.

Боядисването на яйца за Великден е дълга традиция. Смята се, че първото боядисано яйце се появило, когато Мария Магдалена дошла при император Тиберий и възвестила Възкресението Христово. Императорът не й повярвал, казал, че това е невъзможно, както и че кокошото яйце не може да е червено. След тези думи кокошото яйце, което държал, станало червено. Смята се, че тази легенда възниква през Средновековието.

Според друга легенда Мария Магдалена подарява на императора вече боядисано в червено яйце. Този прост подарък заинтересувал императора, той разговарял с Мария и тя му разказала за Исус Христос, след което той повярвал.

Но във всеки случай обичаят да се боядисват яйца в ярки цветове е доста древен и оригинален. Разбира се, ще ви трябват яйца с бели черупки. Можете да ги боядисате с изкуствени бои, а може и с естествени, което е много по-забавно и интересно. Освен това на всяко яйце можете да нанижете листенца магданоз или всякакви други, за да направите шарка.

С естествени багрила можете да боядисате яйца във всеки цвят, който искате. Палитрата ще бъде много разнообразна.

Струва си да запомните, че колкото по-дълго държите яйцата в разтвора, толкова по-богат ще бъде нюансът. Средно, за да получите ярък цвят, трябва да държите яйцата в разтвора от 30 минути до няколко часа. За да получите пастелни нюанси, са достатъчни 10-15 минути. Можете периодично да проверявате цвета на яйцата, като ги изваждате от разтвора и ги избърсвате със суха кърпа.

За да разнесете боята по-равномерно, натрийте яйцето със спирт, кухненска гъба или разтвор на сода за хляб.

Вижте с какви естествени бои могат да се боядисат яйцата за Великден 2023 г.

Лилав цвят от хибискус

Хибискусът може да придаде на черупката различни нюанси - от бледолилаво до сиво-виолетово. Сварете твърдо яйцата и ги подсушете. Сварете хибискус във вода и добавете оцет. Колкото повече хибискус сварите, толкова по-наситен ще бъде цветът.

Потопете яйцата в чаения разтвор и варете 15 минути на тих огън. След това оставете яйцата в разтвора, докато изстинат напълно. Това ще отнеме два часа.

Извадете яйцата от разтвора и ги поставете върху хартиена кърпа. Оставете ги да изсъхнат и избършете с памучен тампон, потопен в растително масло.

Жълт цвят от моркови или куркума

Жълти и оранжеви яйца могат да се получат с помощта на моркови. За да направите това, сварете 0,5 кг моркови в два литра вода с добавка на 2 супени лъжици оцет и 1 чаена лъжичка сол. След това потопете яйцата в този разтвор и варете до получаване на желания нюанс.

Можете също да боядисате яйца с куркума.

Сварете яйцата във вода с куркума, оцет и сол. Варете 10 минути и охладете. За да получите по-наситен цвят, можете да оставите яйцата в разтвора за една нощ. След това натрийте яйцата с масло за блясък.

Можете също така да сварите куркума във вряща вода и да прецедите. Посолете и сложете яйцата в бульона. Варете 12 минути на тих огън и прехвърлете в студена вода.

Тухлен цвят от люспи от лук

Червени яйца с богат тухлен нюанс могат да бъдат направени с помощта на люспи от лук. За да направите това, изсипете люспите с вряща вода, добавете сол и варете за 40 минути. След това сложете яйцата в тенджерата и варете още 10-20 минути.

Трябва да има много люспи, така че е по-добре да ги съберете предварително.

Синьо от червено зеле

Този оригинален нюанс може да се получи с помощта на червено зеле. За да направите това, нарежете зелето и напълнете съда с вода, така че да покрие напълно зелето. Добавете оцет и сол и варете 20-30 минути. След това прецедете разтвора и потопете яйцата в него за няколко часа.

Зелен цвят от коприва

Яйцата, боядисани с коприва, се оказват с приятен светлозелен или ментов нюанс. Има два начина за боядисване на великденски яйца с коприва. Можете също да използвате спанак, тогава нюансът ще се окаже по-наситен.

Сварете яйцата във вода със сол. След това запарете копривата с вряща вода и прецедете. Добавете оцет към бульона и потопете яйцата в него. Варете 15 минути на слаб огън и охладете.

Има и друг начин. Поставете копривата в тенджера с дебели стени. Отгоре се слагат яйца с бели черупки. Поставете друг слой коприва. Налива се вода и се оставя да заври. Варете 10 минути и оставете вътре, докато изстине.

Кафяво от черен чай

Яйцата за Великден също могат да бъдат боядисани в черен силен чай. Те ще покафенеят.

Можете да сварите яйца във вода с добавена сол. След това запарете черен чай с вряла вода и прецедете. Добавете оцет към бульона и потопете яйцата в него. Яйцата се варят 15 минути на слаб огън и се охлаждат.

Можете също така да сварите яйца във вода с добавка на черен чай и оцет. Варете 15 минути на слаб огън и оставете да се влива, докато изстине. Яйцата ще бъдат тъмнокафяви.

Синьо-лилав цвят от боровинки

Доста скъп начин, тъй като боровинките са доста скъпи. Но яйцата се оказват с невероятен синьо-виолетов оттенък. Ще ви трябват половин килограм боровинки.

Сварете яйцата във вода със сол и оцет. След това размразете боровинките и изстискайте сока от тях през марля. Добавете оцет към сока и потопете яйцата в него. Оставете да се оцвети за 30 минути или повече, в зависимост от желания нюанс.

Или сварете яйца във вода със сол. След това сварете боровинките във вряла вода и прецедете. Добавете оцет към бульона и потопете яйцата в него. Варете 15 минути на слаб огън и охладете.

Яйцата за Великден можете да боядисвате и по други начини. За розов цвят използвайте сок от цвекло или сок от червена боровинка. За лилав оттенък можете да използвате черешов сок. Жълт оттенък може да се получи и от шафран, а кафяв от какао или кафе.

#Великден #яйца

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници