Отвориха за движение нов участък от магистрала „Европа” ОБЗОР

Отвориха за движение нов участък от магистрала „Европа” ОБЗОР
A A+ A++ A

Нов участък от магистрала „Европа” е в експлоатация от днес. Това са шест и половина километра от граничен пункт „Калотина” до пътя за Драгоман.

Очакванията на служебния кабинет са цялата магистрала от 63 км да бъде готова до края на 2024 г. Аутобанът има проектна скорост от 110 км/ч. Пътят е широк 27 м., с две ленти във всяка посока на движение. От днешния участък предстои да бъдат пуснати още 8,5 км, за да бъде достигнат Драгоман.

За да отрежат лентата на участъка, на място дойдоха премиерът Гълъб Донев и регионалният министър Иван Шишков. „Това е една отсечка, която ще гарантира по-бързото придвижване на българските граждани към другите държави. Важна е и защото точно този участък беше един тесен път, по който имаше инциденти”, посочи служебният министър-председател.

Скоро се очаква да започне изграждането и на последната част от новата магистрала. Тя ще бъде в равнинната част в Софийското поле. „За първия лот знаете, че същото правителството одобри подробен устройствен план. В момента сме в края на процедурата за отчуждаване и ще започнем може би до 20 дни строителството на първия лот, който е от София до Сливница”, увери Иван Шишков.

На сръбска територия от години има магистрала, която стига до Белград. Затова на церемонията беше и посланикът на Сърбия у нас Желко Йович, който си пожела скоро между двете столици да се пътува значително по-бързо.

Днес беше пусната и 7,5-километрова отсечка от скоростния път Мездра-Ботевград – обходът на село Новачене.


#магистрала

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници