Съдия Марковска и адвокат Румен Еленски с общи имоти на Черноморието

Съдия Марковска и адвокат Румен Еленски с общи имоти на Черноморието
Венета Марковска и Анастас Анастасов бяха избрани за членове на Конституционния съд от квотата на парламента на 31 октомври. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Съдия Венета Марковска, чийто избор за конституционен съдия от парламентарната квота предизвика редица противоречиви реакции, е купила имот на Северното Черноморие заедно с адвокат Румен Еленски.

През 2002 г. двамата придобиват срещу 3200 лв. 2,5 декара до шабленското село Езерец, предаде „Капитал", позовавайки се на справка в имотния регистър.

В имотната сделка, по време на която Венета Марковска е била заместник-председател на Върховния административен съд (ВАС), е участвал и бившият член на Висшия съдебен съвет и Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) от квотата на ДПС Анита Михайлова.

В регистъра няма данни имотът да е отчужден до ден днешен, което означава, че тримата продължават да са съсобственици, отбелязва „Капитал".

Румен Еленски е защитавал лидера на ДПС Ахмед Доган, Веселин Пенгезов и председателя на Софийски градски съд Владимира Янева.

Венета Марковска отначало отричаше адвокат Румен Еленски да се е явявал по нейни дела и твърдеше, че го познава от Плевен. В хода на скандалното й избиране тя няколко пъти промени версията си.

При изслушването в парламента Венета Марковска първо каза, че познава адвоката, но той никога не се е явявал по нейни дела.

„С адвокат Еленски сме работили заедно в плевенския съд, той беше прокурор там, когато аз бях съдия в плевенския съд. Оттам се познаваме. Но като проследите делата, по които адвокат Еленски се явява, просто ще констатирате, че той никога не се явява по дела на съдебните състави, в които аз участвам," заяви тогава Марковска.

Проверка в системата на ВАС обаче я опровергава и показа поне шест казуса, по които Румен Еленски се явявал като адвокат пред съдебен състав, в който е участвала и Венета Марковска. През същото време двамата са „делели" черноморския имот.

Така например през 2005 г. адвокат Румен Еленски представлява „Инса" (включва няколко компании в производството и търговията на петролни продукти) пред петчленен състав с председател Венета Марковска и печели делото.

По дело от 2010 г. адвокатът представлява фирма „Зари СС", която обжалва решение на Административен съд - Добрич, с което е отменена продажба на държавен имот в Балчик на частна фирма.

Клиентът на Румен Еленски печели делото пред състав, председателстван от Венета Марковска.

През 2006 г. адвокат Еленски представлява съпругата на настоящия председател на ВАС Георги Колев - Нели Русева, по дело, образувано по жалба от Нотариалната камара срещу заповедта на министъра на правосъдието по това време за преместването й от Сливница в София. Докладчик по делото е Венета Марковска, а адвокат Еленски печели делото

От 2003 до 2007 г. Анита Михайлова и Венета Марковска са членове на ВСС, а през същата година Михайлова става член на Инспектората към ВСС като номинация на ДПС.

Тогава Михайлова заявява в парламента, че „номинацията й е резултат от това, че е оправдала доверието, което ДПС й е гласувало".

Депутатите от ДПС пък подкрепиха Венета Марковска при избора й за член на Конституционния съд на 31 октомври. Тогава тя получи подкрепата и на народни представители от БСП, ГЕРБ и независимите.

Инспекторатът към съдебния съвет беше една от институциите, които издадоха справка, че срещу Венета Марковска не е имало проверки. Това беше използвано от Марковска и от председателя на правната комисия Искра Фидосов като аргумент за „безукорното поведение" на съдията.

Фидосова я приложи към писмото до Eвропейската комисия, с което се опита да мотивира избора за КС.

В сигнала, който депутатът от БСП Янаки Стоилов докладва при изслушването на кандидатите за КС, също се споменаваше за имоти, придобити от Марковска по Черноморието.

Тогава Фидосова не допусна обсъждане по темата с мотива, че сигналът е анонимен, въпреки че той беше подписан. След това никой от депутатите при гласуването в парламента не зададе въпроси във връзка със сигнала.

При опит за контакт с Венета Марковска отново на мобилния й телефон отговори мъж, който заяви, че тя не е добре и е в болница, посочва „Капитал".

#Венета Марковска #Румен Еленски #Анита Михайлова #ВСС #Конституционен съд #Висш съдебен съвет #Ахмед Доган #Веселин Пенгезов #Владимира Янева #ДПС #Искра Фидосова #ЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници