Борис Велчев: Понякога коментари от МВР пречеха на прокуратурата

Борис Велчев: Понякога коментари от МВР пречеха на прокуратурата
В някои случаи медиите изкуствено са раздухвали някой проблем, посочи бившият главен прокурор Борис Велчев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Понякога коментарите на министрите на вътрешните работи и други представители на МВР са пречили на работата на прокуратурата, призна вече бившият главен прокурор Борис Велчев.

Той напусна поста, след като държавният глава Росен Плевнелиев го назначи за член на Конституционния съд от президентската квота. Във вторник Висшният съдебен съвет ще избере временно изпълняващ длъжността главен прокурор.

Като друга спънка пред обвинението Борис Велчев определи „огромният медиен интерес, че непрекъснатото разкритие на разни нови факти и непрекъснатото даване на трибуна на обвиняеми лица".

„В някои случаи медиите изкуствено са раздухвали някой проблем," посочи бившият главен прокурор пред БНР.

Според Борис Велчев наследникът му трябва да е човек, който познава проблемите на системата, следователно препоръча да е прокурор.

„За седемте години на моя мандат прокуратурата работеше прозрачно, дори в повече," заяви Борис Велчев.

По думите му, всеки новоназначен ръководител на голямо ведомство, се чувства длъжен да започне от начало.

Бившият главен прокурор изрази надежда в мандата на следващия да има приемственост, но без неговото собствено „романтично отношение".

„Който и да е следващият главен прокурор обаче, него непременно ще го свързват с някого," посочи още Борис Велчев по повод на това, че при неговия избор преди 7 години, той беше посочен като „човек на Първанов".

Борис Велчев коментира и делото за подкуп срещу бившия военен министър Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов, които получиха оправдателни присъди.

„Струва ми се, че е по-важно не този гаф, който прокуратурата допусна, а дали наистина е имало основание да възбуди и поддържа това наказателно преследване, дори и с обвинението в съда. Аз все още продължавам да мисля, че не сме сбъркали с това," коментира бившият първи обвинител и допълни, че с голям интерес очаква мотивите на съда.

Като добър резултат от последните няколко години той посочи липсата на „големите, силни, могъщи организирани престъпни групи в България, които съществуваха преди десетина години и които се занимаваха с рекет, наркотрафик, контрабанда".

„Малка част от техните лидери са осъдени с влязла в сила присъда. Другата част е в момента в съда и очакват присъдите си на различни инстанции, трета част са само обвиняеми, четвърта част – избягаха, не ги знаем къде са. Групите ги няма и аз мисля, че това е добър резултат," заяви Борис Велчев.

#Борис Велчев #главен прокурор #Конституционен съд #МВР #Николай Цонев #Петър Сантиров #Тенчо Попов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници