Радев: Нормираният работен ден, платеният отпуск и пенсиите са права, извоювани с цената на много жертви

Радев: Нормираният работен ден, платеният отпуск и пенсиите са права, извоювани с цената на много жертви
A A+ A++ A

"Демокрацията и развитото общество са немислими в отсъствието на социална справедливост. Без осъзнатото и ежедневно отстоявано разбиране, че успехът може да е общ, само ако се гради на честен труд". Това написа във Фейсбук президентът Румен Радев по повод Деня на труда - 1 май. По думите му нормираният работен ден, здравното осигуряване, платеният отпуск и пенсиите днес са права, извоювани с цената на много жертви.

"Тяхното качество и спазването им са показател за зрелостта на обществото ни. Наша обща задача е да отстояваме каузата на социалната справедливост, така че българите уверено да планират и градят своето бъдеще в собствената си държава", написа още Радев.

"Кризите през последните години и последиците от войната в Украйна засегнаха дълбоко обществото ни и изостриха социалните неравенства. Затова дълг на всички институции е да уважават и пазят резултатите от труда на българите и да не ги разхищават. Само солидарни и сплотени, работейки за интересите на България, можем успешно да преодолеем изпитанията на днешния и на утрешния ден", посочва още Румен Радев.

От президентството ще обявят днес кога държавният глава ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство, прогнозира Нова тв. По силата на чл. 99 от конституцията, Румен Радев ще възложи мандата на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство - ГЕРБ-СДС.

Това стеснява възможностите за преговори между "Продължаваме промяната - Демократична България" и партията на Бойко Борисов. Във вторник се очаква вторите на изборите да представят имената на състав на кабинет по призива на ГЕРБ.

От ГЕРБ вече обявиха, че ако не успеят да постигнат консенсус, те ще предложат правителство със свой министър-председател, а след като вземат мандата, ще продължат преговорите с останалите политически партии в 49-ото НС.


# Румен Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници