Алпинист на 69 загина в опит да изкачи Еверест

Алпинист на 69 загина в опит да изкачи Еверест
A A+ A++ A

Американски алпинист е загинал на Еверест, съобщи организаторът на експедицията му. Това е първият смъртен случай на чужденец на най-високата точка в света през този сезон, съобщи АФП.

69-годишният алпинист е бил на аклиматизационна ротация в Лагер 2 на около 6 400 м, когато е починал в понеделник.

"Той се е почувствал зле и е починал в Лагер 2. В момента се полагат усилия да бъде върнато тялото му", заяви пред АФП Пасанг Цхеринг Шерпа от Beyul Adventure.

Шерпът заяви, че лошото време е възпрепятствало усилията за възстановяване.

Beyul Adventure е местен партньор на базирания в САЩ организатор на експедиции International Mountain Guides.

Пролетният сезон за изкачване на Еверест започна трагично миналия месец със смъртта на трима непалски алпинисти на Еверест.

Триото преминава през коварния ледопад Кхумбу като част от снабдителна мисия, когато блок от ледник падна и ги повлече в дълбока пукнатина.

Непал вече е издал 466 разрешителни на чуждестранни алпинисти и тъй като повечето от тях ще се нуждаят от водач, над 900 души ще се опитат да изкачат върха през този сезон, който продължава до началото на юни.

Това отново може да доведе до тежък трафик и задръствания по пътя към върха, особено ако времето за изкачване е по-кратко поради неблагоприятни метеорологични условия.

Средно около петима алпинисти загиват всяка година на най-високия връх в света.

Но през 2019 г. загинаха 11 души, като четири от смъртните случаи се дължат на пренаселеността през тази година.

В Непал се намират осем от 10-те най-високи върха в света и той посреща стотици авантюристи всеки пролетен сезон за катерене, когато температурите са по-високи, а ветровете обикновено са спокойни.

#Еверест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти