Ранното побеляване на косата може да издава здравословен проблем

Ранното побеляване на косата може да издава здравословен проблем
A A+ A++ A

Ранното побеляване на косата - козметичен проблем или симптом за здравословен проблем?

Ранното побеляване на косата се смята за естествен процес на стареене и често се приема като чисто козметичен проблем. Въпреки това, все повече изследвания сочат, че преждевременното появяване на сивите коси може да се свърже с определени здравословни проблеми.

Преждевременната поява на сива коса може да показва проблеми в сърдечно-съдовата система

Още през 2017 г. египетският лекар д-р Ирини Самуел предположи, че преждевременната поява на сива коса може да показва проблеми в сърдечно-съдовата система. Тя провежда съответните изследвания и на практика потвърждава теорията си.

Една от причините, поради които може да започне да се появява сива коса, е появата на плака по стените на кръвоносните съдове, водеща до опасни заболявания. Въз основа на работата на Самуел група учени решават да проведат серия от експерименти.

Те успяват да установят, че хората, при които се наблюдава преждевременно побеляване на косата, са имали максимален риск от развитие на коронарна болест на сърцето. Трябва да се отбележи, че тази връзка е установена при всички участници в проучването, независимо от възрастта, пола и други фактори.

В тази статия ще разгледаме още няколко възможни заболявания и това как можем да ги разпознаем.

Недостатък на витамини и минерали

Недостатъците на витамин В12, фолиева киселина и биотин често се свързват с ранното побеляване на косата. Важно е да се знае, че допълнителните симптоми като умора, слабост, палпитации и депресия могат да бъдат свързани с тези витаминни недостатъци. Правилната диета и прием на хранителни добавки могат да помогнат в тези случаи.

Автоимунни заболявания

Автоимунните заболявания като алоpecia areata, витилиго и болестта на Хашимото могат да предизвикат ранно побеляване на косата. Тези заболявания са характерни с атаки от имунната система срещу собствените клетки на организма, което води до нарушения в различни системи и органи. Важно е да се консултирате с лекар, ако заподозрете такова заболяване.

Стрес и нерви

Хроничният стрес и нерви също могат да допринесат за преждевременното побеляване на косата. Стресът повишава нивата на кортизол в организма, което може да доведе до разрушаване на меланоцитите - клетките, които произвеждат меланина, отговорна за пигментацията на косата. Практикуването на антистрес техники като йога, медитация и физическа активност може да помогне в тези случаи.

Генетични фактори

Генетиката играе ключова роля във времето, в което започва побеляването на косата. Ако вашите родители или близки роднини са изпитали ранно побеляване, е вероятно и вие да сте предразположени към това явление. Въпреки че генетичните фактори не могат да бъдат променени, е важно да бъдете информирани и да следите други свързани здравословни проблеми.

Хормонални нарушения

Някои хормонални разстройства, като поликистоза на яйчниците и хипотиреоза, може да доведат до ранно побеляване на косата. Тези условия се диагностицират и лекуват от ендокринолози, които могат да предложат подходящо лечение и корекция на хормоналните нива.

Околната среда и замърсяването

Вредните въздействия на околната среда, включително замърсяването, може да влияят на цвета на косата и да ускорят побеляването. Това се дължи на свободните радикали, които могат да повредят меланоцитите. За да предотвратите това, е важно да избягвате контакт с вредни вещества и да поддържате здравословен начин на живот.

В заключение, ранното побеляване на косата може да се дължи на множество фактори, някои от които са свързани със сериозни здравословни проблеми.

Ако се сблъскате с ранно побеляване на косата, е важно да консултирате лекар и да следите своята диета и начина на живот.

#косопад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници