Божидар Димитров: С Македония в ЕС България ще трябва да признае езика и културата й

Божидар Димитров: С Македония в ЕС България ще трябва да признае езика и културата й
Ако Македония се откаже от 100% измислената си история, върху която почива държавната доктрина, то с македонизма е свършено, коментира Божидар Димитров. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ако Македония влезе в Европейския съюз, България ще бъде принудена да изпълни всичките й искания за признаване на малцинство, език и култура, прогнозира директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

В ефира на БНТ той обясни, че всяка седмица по 500 македонци искат и получават българско гражданство и процесът в тази насока продължава да расте.

Историкът не отрече, че български бизнесмени, които имат търговски отношения със западната ни съседка, са подложени на рекет.

„Ако Македония престане с кражбите и фалшификациите на история, тоест с тази измислена - 100% измислена история, върху която почива държавната доктрина, то с македонизма е свършено“, коментира Божидар Димитров.

По думите му тогава Македония би се превърнала в една втора българска държава на Балканите в рамките на 2-3 години.

„Тъй като терминът не е мой, те са си го измислили, те се опасяват много от процеса на ребългаризация, който течал. И дори не се сещат, че когато кажеш „тече процес, опасен процес на ребългаризация", това означава, че преди това е имало дебългаризация на националното съзнание“, изтъкна още Божидар Димитров.

Той посочи, че в Македония няма сериозни български инвестиции, защото българският бизнес е подложен на рекет.

„Бизнесмени, които са се установили там, казват - редовно ни рекетират за пари, даваш еди-колко си и няма да имаш неприятности, не дадеш - пристига ти финансова ревизия и ти намират неща, за които не си и сънувал, че си ги правил, не си ги и правил“, разказа директорът на НИМ.

„Канят ни сега да оставим историята на историците - невъзможно е, защото от другата страна няма кой да седне срещу нас, те нямат историци“, смята Божидар Димитров.

#Божидар Димитров #Национален исторически музей #НИМ #Македония #македонизъм #история #ЕС #България #малцинства #македонизъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници