Южна Корея ще подкрепи Ирина Бокова за втори мандат в ЮНЕСКО

Южна Корея ще подкрепи Ирина Бокова за втори мандат в ЮНЕСКО
Лидерите на България и Корея Росен Плевнелиев и Ким Хуанг Шик се срещнаха в в столицата на Лаос Виентян, където ще участват в Деветата среща на върха на Азиатско-европейския форум АСЕМ. Снимка: Президентство
A A+ A++ A

Южна Корея ще подкрепи кандидатурата на Ирина Бокова за втори мандат като генерален директор на ЮНЕСКО.

Намерението на източно-азиатската държава стана ясно по време на среща на президента Росен Плевнелиев с министър-председателя на Република Корея Ким Хуанг Шик.

Според южнокорейския премиер, Ирина Бокова е съумяла да изведе успешно организацията от трудностите и въпреки финансовите ограничения.

Двамата лидери разговаряха в столицата на Лаос Виентян, където ще участват в Деветата среща на върха на Азиатско-европейския форум АСЕМ, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът Росен Плевнелиев се обяви за „прагматично сътрудничество, основано на резултати" между България и Република Корея.

Държавният глава припомни усилията за позиционирането на България като логистичен и иновативен хъб в региона и предимствата на страната, които произтичат от географското местоположение и от транспортните връзки с други силни и близки икономики като Турция.

„България вече се ползва от възможностите си и предоставя големи логистични предимства," каза президентът и открои сред тях големия брой летища – и граждански, и военни, както и пристанищната морска и речна инфраструктура.

България предоставя и специални преференции за изграждането на индустриални зони и паркове, припомни още Росен Плевнелиев.

„България има отлично местоположение и възможности да се превърне в регионален логистичен център на Югоизточна Европа," подчерта премиерът Ким Хуанг Шик.

„Корпоративният ви данък е 10% - от най-ниските в света, и това го споделих с много бизнес лидери," изтъкна още Шик по време на срещата.

„България има много добра образователна и научна основа, а Корея – необходимите технологии. Затова трябва да съчетаем тези елементи, от които ще спечелят и двете страни," каза още премиерът.

В областите на информационното общество, електронното правителство и изграждането на технологични центрове Южна Корея е добър партньор на България и ще продължи да бъде такъв, подчерта още Ким Хуанг Шик пред българския президент.

#Южна Корея #АСЕМ #ЮНЕСКО #Ирина Бокова #България #Росен Плевнелиев #Президент на България #логистика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници