Ценните качества на копривата

Ценните качества на копривата
A A+ A++ A

Още от древността копривата се иаползва като храна и лекарство. Тя е много ценна и широко разпространена, има много разновидности.

Копривата е богата на белтъци – до 24 г%, витамини (особено витамин С, каротин, витамин К, витамини от група В), желязо, магнезий, калций и фосфор. Важно за растежа и устойчивостта на организма са и микроелементите, които се откриват в копривата – мед, манган и цинк.

Специалистите твърдят, че белтъците в копривата са изградени от незаменими аминокиселини, които превъзхождат дори и пълноценните белтъци на месото и яйцата.

Не трябва да се пренебрегва и фактът, че копривата има отлични вкусови качества и е лесносмилаема, с което се утвърждава и като храна, подходяща и за малки деца.

Връхчетата и листата й се берат преди цъфтежа. Тогава те са още нежни и не са нападнати от болести. Преди да берете коприва обаче, трябва да съобразите дали районът е подходящ. Не се препоръчва да се яде коприва, израснала в градска среда или около оживени автомобилни пътища, тъй като замърсяването на почвата с токсични вещества предполага, че те се откриват и в копривата.

Най-добре е да я съхранявате суха, затворена в буркани. По посочения начин тя запазва ценните си качества до 2 години.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници