Микати не бил в София заради българските експлозиви в атентата в Ливан

Микати не бил в София заради българските експлозиви в атентата в Ливан
Председателят на Министерския съвет на Ливан Наджиб Микати се срещна с българския си колега Бойко Борисов в София. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов отрече посещението на ливанския му колега Наджиб Микати в София да е свързано с използваните български експлозиви при атентата в Бейрут от 19 октомври.

Между България и Ливан има много добри отношения и посещението на ливанския премиер е планирано отдавна, категоричен беше Борисов, цитиран от Информационна агенция „Фокус".

На журналистически въпрос дали поводът на посещението на Микати в България не е атентатът от 19 октомври, където е установено, че експлозивите са българско производство, премиерът отговори отрицателно.

Поне осем души загинаха, а близо 80 други бяха ранени при бомбен атентат в квартал Ашрафия в Бейрут на 19 октомври.

Сред жертвите бе началникът на разузнавателната служба към Силите за вътрешна сигурност (FSI) на Ливан генерал-майор Уисам ал-Хасан.

Хасан, който бе против сирийския президент Башар Асад, бе убит заедно с шофьора си и жена с кола-бомба, която разтресе бейрутския квартал Ашрафия.

По време на разследването на атентата е станало ясно, че експлозивите са произведени в България, съобщи в края на октомври ливанският вестник „Ад-Дийар".

Ливан ще осъществи връзка с България и лабораторията, която е произвела тези експлозиви, както и със страните, които са ги купували, тъй като този вид се използва за първи път, посочи тогава агенция eastok.bg.

Ливанската опозиция – противник на шиитската „Хизбула", обвини Дамаск, че стои зад атентата.

Иран осъди „терористичния взрив, извършен от тези, които целят да създадат разделение между различните ливански групи, което никога не е служило на интересите на Ливан". Техеран обвини за нападението Израел.

#Бойко Борисов #премиер #България #София #Ливан #Наджиб Микати #премиер на Ливан #Бейрут #атентат #експлозиви #Хизбула #Дамаск #Техеран #Израел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници