Реакции в кулоарите на парламента след изявлението на главния прокурор (ОБЗОР, ВИДЕО)

Реакции в кулоарите на парламента след изявлението на главния прокурор (ОБЗОР, ВИДЕО)

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

Неминуемо изявлението на главния прокурор от днес отекна и в кулоарите на парламента, обобщава Нова тв.

След него лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отрече всички обвинения и заяви, че няма позиции, за да предлага посланически постове. Борисов посочи, че не е оказвал натиск в прокуратурата, а освобождаването на Иван Гешев остава в ръцете на ВСС. Единственият разговор с главния прокурор бил, за да му изкаже съчувствие след опита за атентат срещу него. От своя страна председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пък посочи, че оставката на Гешев е личен избор.

Въпреки че беше споменат по именно, Бойко Борисов не се разпозна в обвиненията на главния прокурор.

„Само аз съм му виновен, това разбрах. Аз като какъв и в каква позиция ще предложа посланически пост. Да наречеш избраниците на народа „политически боклук” не е коректно”, отговори Борисов.

Не бил оказвал натиск и за освобождаването на Иван Гешев, обясни още той.

„На нито един прокурор, съдия не съм се обаждал, никакви листчета не съм пращал и никакви предупреждения не съм изпращал. Махането на Гешев става от ВСС”, заяви Борисов.

Коментар дойде и ДПС. Гешев се изненадал, че и те поискали оставката му, което граничело с предателство.

„Предателство към кого? Към него? Ами тук има нещо да кажа. При нас позицията е била винаги принципна и винаги сме опитвали да подредим темата спрямо Конституцията, има компетентни органи и разделение на властите, всеки орган да си вземе решение и да си носи отговорността”, заяви Мустафа Карадайъ.

Във фокуса на политическите престрелки се завъртя и „Барселонагейт”.

„Те вече колко години го мъкнат, или да го прекратяват, или да го повдигат. Аз къща в Барселона нямам”, заяви Борисов.

Той обясни атаките срещу себе си с опита за съставяне на кабинет с първия мандат.

„Законите, които казахме, че ще приемем трябва да бъдат приети, и има сили, които когато се види, че може да се състави правителство, се задействат със страшна сила”, смята Борисов.

В изказването си главният прокурор спомена за разговор с жена политик, която била до Мария Габриел. От ГЕРБ не отговориха еднозначно коя е тя.

„Много жени политици има в ГЕРБ. Той не е назовал име”, заяви Десислава Атанасова.

Коментираха и останалите партии, които не бяха споменати поименно в изявлението на Иван Гешев. С пост в социалните мрежи Иво Мирчев от ДБ написа, че са лъснали механизмите, по които се управлява България.

А от „Възраждане” припомниха за „Нощта на дългите ножове” в Германия през 1934 година. Оставало само да се види кой ще надделее в управлението на държавата.

„Това, което наблюдаваме в момента с изявлението на Гешев, доказва, че има политическо влияние или поне опит за политическа намеса в съдебната система. Ако ИТН не бяха свалили ГЕРБ, това днес нямаше да случва, „изчегъртването” на модела ГЕРБ е напреднало, защото тези обвинения, които хвърчат в момента, са доказателство, че вече не е това монолитно срастване на политическата власт със съдебна”, заяви Тошко Йорданов.

„Казаното от Гешев е изключително тревожно. Ще повярваме, че е искрен, ако уплътни тези свои думи днес, с реални действия от утре нататък”, заяви Корнелия Нинова.

„Ситуацията е: „Ти си го избра, ти си го смени”. Казваме, че няма независима съдебна система, казваме, че има определени обвързаности, изпълняване на поръчки, кой на кого се обадил, кой кого заплашил. Това не е правосъдие, това не е било правосъдие”, коментира Йордан Терзийски от ПП.


Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници