ВСС нищи сигнала на Сарафов срещу Гешев, главният прокрор обяви: Излизам в отпуск!

ВСС нищи сигнала на Сарафов срещу Гешев, главният прокрор обяви: Излизам в отпуск!

Стоп кадри/ПРБ/Колаж: Novinite.bg

A A+ A++ A

Пленумът на Висшия съдебен съвет се събра на първо заседание след началото на трусовете в прокуратурата. Тъй нареченото правителство на съдебната власт е сезирано от шестима от Прокурорската колегия с искане за освобождаване на Иван Гешев.

Атанаска Дишева поиска Пленума да гледа сигнала на Борислав Сарафов, предаде репортер на "24 часа".

"Това е наше задължение - да включим сигнала в дневния ред. Прокурорската колегия няма правомощия да иницира сама дисциплинарно производство. И ние дължим отговор на обществото какво се е случило с почивната база в Боровец", каза още Дишева. Тя каза, че ВСС не е взимал решение да предоставя базата на Боровец на главния прокурор.

Съгласен съм, че това не е от компетентност на прокурорската колегия, тя така реши вчера. Нямам нищо против нейното предложение, каза Гешев.

Той съобщи, че по лични причини излиза в отпуск по лични причини.

Олга Керелска поиска да се обсъди и къщата в Боровец.

Всички обстоятелства, които вие посочихте, са обект на проверка в СГП - включително и Боровец, уточни Гешев. Той допълни, че не му е ясно в каква процедура са - дискусия, разговор, какво целим, какво е правното основание. "Аз имам яснота какво се случва, но ще го обясня в удобен момент", уточни Гешев.

Вероника Имова обясни, че сигналът фигурира в няколко производства. Според нея прокурорската колегия неправилно е насочила въпроса към двете комисии, трябвало да бъде насочен към Инспектората. Тя каза, че ще гласува против включването на тази точка.

Атанаска Дишева уточни, че не е предложила днес да се вземе решение. "Обществото се тресе от това, което става в прокуратурата, и ние да го подминем, не може", каза още тя. И призова Гешев да каже дали ползва тази база за лични цели.

Не ползвам базата, това е почивна база, дайте ми възможност да обясня, каза Гешев.

С 12 гласа "за" ВСС започва да обсъжда сигнала на Сарафов. Гешев иска да е първа точка.

#ВСС #Иван Гешев #Борислав Сарафов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници