Топлата есен се отразила добре на сметките на българина

Топлата есен се отразила добре на сметките на българина
Топлото време през есента се отразява добре на сметките на българите, отчитат от Асоциацията на колекторските къщи.
A A+ A++ A

Топлото време през есента се отразява добре на сметките на българите, отчитат от Асоциацията на колекторските къщи.

„Заради топлата есен българите се справят по-добре с изплащането на задълженията си през септември," заяви председателят на асоциацията Райна Тодорова пред „Дарик".

Освен това много хора са успели да запазят временната си работа в строителството и да погасят натрупаните задължения.

Според Райна Тодорова за коледно-новогодишните празници българите ще изхарчат около една допълнителна заплата, но основната тежест на харчовете ще падне през януари.

Приоритетите на българите при плащанията не се променят, а сметките, които традиционно хората бавят, са към компаниите за комунални услуги – основно тези за вода и парно и не толкова тези за ток поради възможността електрозахранването да бъде спряно, ако длъжникът не се разплати в определен период.

С по-висок приоритет са задълженията за банковите продукти, а в дъното са задълженията към кабелните оператори и телекомите.

На въпрос каква е средната сума, която хората просрочват, и средният период, за който съответната сума „виси", Райна Тодорова обясни, че при месечни вноски от порядъка на 100 до 220 лева задълженията се обслужват относително добре, а над тази граница стават проблематични за домакинствата.

По думите й на задължения под 100 лева пък хората сякаш не гледат сериозно и ако сметката за вода е 15 лв. например, чакат да се натрупат няколко фактури, за да ги платят.

Практиката показва, че декември е много добър месец за изплащане на задълженията на българите, противно на очакванията, че хората харчат пари за подаръци и почивки. Според експерта това е свързано с манталитета – да се стремим да започнем на чисто новата година.

Профилът на длъжника се запазва – мъж между 35 и 45 години, който в годините преди кризата е живеел на ръба на възможностите си и сега не може да поддържа високия стандарт от преди кризата.

#дългове #парно #ток #вода #кредит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници