Как да приготвим вкусно гаспачо - лятната супа, която ще ви впечатли

Как да приготвим вкусно гаспачо - лятната супа, която ще ви впечатли

pixabay

A A+ A++ A

Гаспачо е традиционна испанска супа, известна със своята освежаваща и лека природа. Тя е идеалното ястие за летните месеци, когато желаем нещо освежаващо и хладно.

Гаспачо е супа, която се приготвя от пресни зеленчуци като домати, краставици, чушки, лук и чесън. Зеленчуците се нарязват на дребни парчета или пюрират, а след това се смесват със заливка от зехтин, оцет и лимонов сок. Солта се добавя за вкус и супата се оставя да почива в хладилника, за да се охлади и ароматите да се смесват.

Гаспачо е известна със своя свеж и пикантен вкус, като комбинацията от зрели домати, сладки чушки и свежи краставици придава на супата богатство на вкусове. Тя е изключително освежаваща и лека, с ниско съдържание на калории, което я прави популярен избор за хора, които се стремят към здравословен начин на хранене.

Гаспачо се сервира студена и често се гарнира със свежи билки като мента или копър. Тя може да бъде консумирана като предястие или основно ястие, а също така може да се сервира и като съпътстваща закуска или леко обядно ястие.

Ето какви съставки ще ви трябват:

  • 4-5 големи доматa
  • 1 краставица
  • 1 червена чушка
  • 1 червен лук
  • 2-3 скилидки чесън
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 2 супени лъжици оцет (предпочитайте винен или ябълков)
  • Сокът от 1 лимон
  • Сол на вкус
  • Свежо мляко по желание (приблизително 1 чаша)
  • Свежи мента или копър за украса

Как се приготвя:

Измийте добре доматите, краставицата и червената чушка. Изрежете ги на дребни парчета и сложете в голема купа.

След това нарежете лука и чесъна на ситно и ги добавете към другите зеленчуци.

Прибавете зехтинът, оцетът и сокът от лимон. Солете на вкус и разбъркайте добре.

Покрийте купата с пластмасова фолия и поставете я в хладилника за около 2 часа или до като супата се охлади добре.

След като супата е студена, прехвърлете я в блендер или хранителен процесор и пюрирайте до гладка консистенция. Ако желаете по-кремообразна супа, можете да добавите около 1 чаша свежо мляко и да смесите добре.

Върнете супата в купата и я сложете отново в хладилника за около 1 час.

Преди сервиране украсете супата със свежи мента или копър.

Това е! Газпачо супата е готова за сервиране. Насладете се на освежаващата и вкусна лятна супа!

#супа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници