Зеленски: Почна международно разследване на срутването на язовирната стена, руснаците стрелят по лодки с евакуирани хора СНИМКИ

Зеленски: Почна международно разследване на срутването на язовирната стена, руснаците стрелят по лодки с евакуирани хора СНИМКИ
A A+ A++ A

В ход е разследване на Международния наказателен съд за разрушаването на стената на язовир „Каховка“ и огромното наводнение, което това предизвика, каза вчера президентът украинският президент Володимир Зеленски, предаде Ройтерс.

Във вечерното си видео обръщение Зеленски обяви, че през последните дни "представители на МНС са посетили Херсонска област".

"Още в първия ден след катастрофата от офиса на генералната прокуратура беше изпратено съответното искане до МНС относно разследването на това бедствие и работата вече е започнала", обяви Зеленски.

Президентът посочи, че е важно експерти от МНС да видят последиците от бедствието, включително случаи на обстрел на наводнени райони. Украинските власти казаха, че трима души са били убити вчера при руски обстрел на лодки с евакуирани хора.

Зеленски съобщи, че украинските спасителни екипи са се евакуирали около 4000 жители от засегнатите зони – включително от райони на окупирания от Русия източен бряг на река Днепър.

Наводненията се оттеглят след разрушаването на язовир Каховка, но отломките, отнесени от река Днепър, превръщат черноморското крайбрежие на Одеса в "сметище и животинско гробище", предупредиха украинските власти.

"Много мини, боеприпаси и други взривоопасни предмети се носят в морето и се изхвърлят на брега", заяви през уикенда на уебсайта си украинското Министерство на вътрешните работи, като добави, че граничните служители са наблюдавали "мор от риба" в района.

"Река Днепър се влива в Черно море, носейки много следи от разрушенията, последствията от екоцида са ужасяващи", допълват властите.

Срутването на язовира в Южна Украйна на 6 юни е една от най-големите индустриални и екологични катастрофи в Европа от десетилетия насам. Катастрофата разруши цели села, наводни земеделски земи, лиши десетки хиляди хора от електричество и чиста вода и нанесе огромни екологични щети.

Но все още е невъзможно да се каже дали тя се е срутила, защото е била умишлено атакувана като част от войната на Русия в Украйна, или пробивът може да е бил причинен от структурна повреда. Няколко западни официални лица обвиниха Москва за рухването на окупирания от Русия язовир.

В региона е забранено плуването и риболовът, а хората са посъветвани да пият само бутилирана вода. Концентрацията на вредни вещества във водните проби е десет пъти по-висока от допустимата норма, заяви в публикация в Telegram украинският ръководител на регионалната военна администрация Олександър Прокудин.

Той заяви, че площта на наводнените територии в Херсонска област е "намаляла почти наполовина", а средното ниво на водата е спаднало с 27 сантиметра до 4,45 метра.

Въпреки това, "32 населени места на западния бряг на река Днепър все още са наводнени и 3 784 жилищни сгради са под вода", каза той.

"Русия не оказва никаква реална помощ на хората в наводнените райони", които са под нейна окупация, заяви Зеленски.

#наводнението #наводнение #Каховка #Володимир Зеленски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници