Kрай Синеморец: Жрица е била погребана със златното си съкровище

Kрай Синеморец: Жрица е била погребана със златното си съкровище
A A+ A++ A

Жрица, която е била и тракийска аристократка, е била погребана със златното си съкровище край Синеморец. Това разкри директорът на Общинския исторически музей в Царево Тодор Гондов пред NovaNews.

Той уточни, че основание да се направи това предположение е факта, че сред 180-те ювелирни аксесоари от злато и 30 от сребро се пази висулка на огърлицата, на която има знака на Богинята майка, а такива по онова време са носили единствено жриите.

Кореспондентът пък Елена Танева уточни, че златното находище е открито през 2006 г. при експедиция в Странджа, ръководена от археолога Даниела Агре.

Уникалното златно и сребърно съкровище ще остане в Общинския исторически музей в Царево през целия летен сезон. То е едно от малкото оцелели от иманярските набези некрополи.

Съкровището се намира в трезора. Години наред стои тук, а наскоро беше в Ню Йорк.

„Една от обеците е с Богинята на победата Нике. С изключително качество е. Най-ценното е плочката - на която пише „направи Деметриос за Куртудзундус“. Предполага се, че майсторът е изработил златните накити за съпругата на този аристократ. Периодът е Късен еленизъм, 2-1 век пр. Хр.", обясни Гондов.

Друго ценно находище е антична гробница. "Тя е единствената в община Царево. Намира се в землището на село Бродилово. Управителите на древния район са я демонтирали и местили при смяната на минните полета. Гробницата е била обрана още в Античността. Древните са знаели какво се полага при погребенията и са искали да го притежават. ", разказа още Гондов.

#археология

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници