Браншова организация: През юли и август очакваме над 50% заетост в спа хотелите

Браншова организация: През юли и август очакваме над 50% заетост в спа хотелите

pixabay

A A+ A++ A

Надяваме се през месеците юли и август да имаме над 50% заетост, заяви пред БНР Сийка Кацарова, председател на Българския съюз по балнеология и спа туризъм.

"Морето си е море, но много хора обичат да ходят и на планина. Имаме много иновативна програма в курортен комплекс Пампорово, свързана с лечебните свойства на гората. Програмата се нарича "Горска терапия". Кюстендил пък ще посрещне своите гости с открити термални басейни и с екологична храна. В Белчин ще се съчетаят почивката, свързана със здравето, с култура и преход до Цари Мали Град. Сапарева баня ще открие летния сезон с открити байсейни, партита на открито и здравословна храна", изброи тя и добави:

"Хората търсят съчетанието на природния ресурс, минералните води, със здравословно хранене. Такъв добър пример е и Албена, и Св. Константин и Елена, които имат собствени грандини".

В интервю за предаването "Хоризонт до обед" Кацарова подчерта, че над 50% от спа хотелите в България са се сертифицирали със сертификата "Зелен ключ".

По думите й повишението на цените е съвсем малко в сравнение с миналото лято. Повишението на цените следва темпа на повишение на храните, обясни тя.

Като проблем Кацарова посочи недостига на лекари по физикална и рехабилитационна медицина. "В този бум на спа хотелите тези кадри стават все по-търсени".

Тя отбеляза, че не познават новия министър на туризма, но й дават кредит на доверие:

"Ще предложим нашите виждания и решения на проблемите. От нея зависи дали ще иска да работи с нас. С всеки сме намирили общ език, надяваме се и с нея да намерим. Пожелаваме й да бъде по-бърза във взимането на важните решения в момента. Следите темата с Украйна - това, което се пише и се изнася като информация не е в най-позитивна светлина за предстоящия сезон. Там за мен трябва да бъде поставен фокусът и да има кризисен пиар".

"Нашата индустрия очаква в новия план да се види конкретно какви инструменти могат да бъдат ползвани, за да се преведат обектите в изискванията според т.нар. зелена сделка. За това се изискват средства и не всеки хотел или център може да си го позволи. Тук трябва да има специални програми, банките да са по-активни с по-гъвкави решения лихвени, за да можем да сме конкурентни. Това очакваме като най-бързо решаване и информираност. Нямаме никаква информация към момента какви програми предстоят да бъдат отпуснати за сектора", добави още Сийка Кацарова.

По думите й най-неотложните задачи в момента са свързани с кадрите в бранша.

#хотел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници