Пет язовира във Варненско са рискови

Пет язовира във Варненско са рискови

фейсбук

A A+ A++ A

Състоянието на пет язовира в региона е рисково, съобщи областният управител на Варна в оставка Марио Смърков.

Той уточни, че общият брой на тези съоръжения в областта е 83. На контрол от областната администрация подлежат 68. Със заповед на Марио Смърков, от 6 до 16 юни, е извършена проверка за техническото състояние на 43 от съоръженията. Останалите ще бъдат проверени по график през октомври, допълни областният управител.

Пред БТА той уточни, че е рисково състоянието на язовир „Тутраканци 1“, който е оценен с първа, висока степен на потенциална опасност. Негов собственик е община Провадия.

След интензивните валежи през 2019 г. язовирът има скъсана стена, чието състояние е подобрено след това и рискът е намален. Нивото на водата се поддържа на кота „мъртъв обем“.

Другият рисков е язовир „Юнец“ в землището на едноименното село в община Долни чифлик, разказа още Смърков. По думите му съоръжението последно е проверявано на 6 октомври миналата година и подлежи на нова проверка на 5 октомври. Тогава е констатирано, че по короната има наличие на коловози по цялата дължина, допълни Смърков. Язовирът е собственост на физическо лице, на което са дадени предписания, чието изпълнение ще бъде проверено през октомври. Областният управител допълни още, че основното предписание е язовирът да се поддържа на нивото до кота „мъртъв обем“, тъй като под него се намира селото.

Язовир „Вълчи дол“ също е класифициран с първа степен на опасност, понеже няма основен изпускател, в същата категория попада и „Средно село“ в община Ветрино, каза Смърков. Той допълни, че след наводнение през 2015 г. в критично състояние е „Елешница“, който е собственост на „Напоителни системи“. Ако язовирът не бъде ремонтиран, при по-интензивни дъждове може да наводни населените места в района. Риск би имало за три населени места по поречието на река Елешница – Гроздьово, Нова Шипка и Дъбравина.

При разпоредената от областния управител проверка експертите са направили оглед и на коритото на река Провадийска. Констатирано е, че има участъци, обрасли с растителност, които не пречат на нормалната проводимост на водата.

Марио Смърков допълни още, че днес е изпратил писмо до кметовете на общини в региона какви мерки трябва да предприемат, за да не се допуска опасност за населението при евентуални интензивни валежи.

От „ВиК – Варна“ допълниха, че в момента няма никакъв риск градът да остане без питейна вода.

#язовир

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници