Никола Минчев: Същото мнозинство, което избра Иван Гешев, го „отстреля”

Никола Минчев: Същото мнозинство, което избра Иван Гешев, го „отстреля”

стоп кадър

A A+ A++ A

"Това, което се случи с избирането на Борислав Срафов не е процес, който влияе положително на обществената нагласа. Целият този процес на избор създава усещане,че не се търси дълбока реформа и качествена промяна в съдебната система".

Това заяви в ефира на Нова тв Никола Минчев от "Продължаваме промяната-Демократична България"

"Ние от ПП-ДБ по казуса с отстраняването на Иван Гешев, не мислим, че някой в този процес се е изпрал. Това, което получихме с махането на Гешев не е качествената промяна, която търсихме", уточни той.

Попитан чувстват ли се измамени и използвани, Минчев каза, че няма как да бъдат използвани, тъй като не държат лостове за отстраняването на Гешев.

На въпрос каква е гаранцията, че сегашния ВСС няма да избере нов главен прокурор, Минчев каза, че няма как да осуетят такъв избор.

„Не вдигаме ръце, можем да направим законодателни промени и да направим тази рамка, която да не допуска подобни случай за в бъдеще“, обясни той.

„Същото мнозинство, което избра Иван Гешев преди 3 години и половина, което го защитаваше доста сериозно в предходните 2 процедури, които бяха за неговото освобождаване, внесени от Янаки Стоилов и Надежда Йорданова като министри на правосъдието, това са хората, които стояха зад "отстрелването" на Гешев”.

Той се съгласи с мнението на колегата си Атанас Атанасов, който заяви, че ГЕРБ и ДПС стоят зад голяма част от състава на ВСС, избрал Борислав Сарафов като изпълняващ функциите на главен прокурор, след отстраняването на бившия обвинител номер 1 Иван Гешев.

Според Минчев изборът на Сарафов не влияе добре на бъдещите промени, които кабинетът предвижда.

„Реформата в Конституцията, която търсим, цели да промени изцяло фигурата на главния прокурор”, категоричен е народният представител.

По думите му, който и да заеме поста, трябва да бъде с ограничена власт.

Относно новината, която плъзна, че искат да лансират Кирил Петков за кмет на София, с подкрепата на ГЕРБ, Никола Минчев беше категоричен, че това е фейк и няма такова нещо. Той увери, че съвсем скоро ще кажат кой ще е кандидатът за кмет на столицата.

#Гешев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници