В САЩ вече продават лабораторно отгледано пилешко месо

В САЩ вече продават лабораторно отгледано пилешко месо

pixabay

A A+ A++ A

Американското министерство на земеделието и Агенцията по храните и лекарствата (АХЛ/FDA) одобриха продажбата на лабораторно отгледано пилешко месо в страната, предават ДПА и БТА.

В сряда "Ъпсайд Фуудс" и "Гуд Мийт", две калифорнийски компании, потвърдиха, че са получили зелена светлина да предлагат в САЩ "клетъчно култивирано" или "култивирано" месо, произведено без необходимостта от традиционно клане на животни.

От "Гуд Мийт"нарекоха одобрението за производство и продажба на култивирано месо в САЩ "преломен момент за разрастващия се сектор на култивираното месо, птиците и морските дарове, както и за световната хранителна индустрия".

"Ъпсайд Фуудс" нарече одобрението "исторически крайъгълен камък" и "началото на изцяло нова ера в производството на месо". "Джойнт Баялоджикс", компания, която си сътрудничи с "Гуд Мийт", също получи разрешение за производство на тези иновативни продукти.

Култивираното месо се отглежда в стоманени резервоари, като се използват клетки, получени от живо животно, оплодена яйцеклетка или специализирана клетъчна банка. "Ъпсайд Фуудс" произвежда големи листове от пилешки клетки, които след това се оформят в котлети и колбаси.

Въпреки че тези лабораторно отгледани продукти няма да се предлагат в магазините за хранителни стоки в САЩ в близко бъдеще поради ограничения в разходите и мащабирането, "Ъпсайд Фуудс" и "Гуд Мийт" планират да въведат своите предложения в ексклузивни ресторанти, пише dir.bg.

Над 150 компании в света се фокусират върху производството на месо на клетъчна основа, което обхваща не само пилешко, но и свинско, агнешко, риба и говеждо месо, тъй като въздействието на традиционната консумация на месо върху околната среда е най-силно изразено при говеждото месо.

#Америка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »