Успешно преминаване през менопаузата? Ето какво съветват експертите

Успешно преминаване през менопаузата? Ето какво съветват експертите
A A+ A++ A

Д-р Димитър Георгиев е акушер-гинеколог, работил в болница "Шейново" до 2004 г. През 2012 г., заедно с колегата си д-р Начко Чалманов основават "НМ Дженомикс" - компания, фокусирана в интегриране на българския пазар на утвърдени в световен мащаб генетични изследвания като част от персонализирана медицина. С него разговаряме за менопаузата и как да преминем по-лесно през този период, в който грижата за физическото и емоционалното ни състояние стават все по-определящи. Бивш секретар на Българската Асоциация по менопауза и андропауза

На каква възраст настъпва най-често менопаузата?

Менопаузата в медицинската терминология се отнася само за последната спонтанна менструация, която е последвана от една година липса на цикъл. В момента терминът се използва в доста по-широк смисъл като синоним на климактериум и е цялата промяна, която настъпва в женския организъм около угасването на функцията на яйчниците и настъпващите изменения в цялото женско тяло и психика. В бялата раса климатериумът започва около 45-годишна възраст и цикълът спира между 49-та и 50-та година. Разбира се, има и жени, при които цикълът спира доста по-рано - така наречената ранна менопауза - преди 45-тата година. При други спира доста по-късно, това е късна менопауза или след 55-години. Всъщност менопаузата е типичен човешки феномен – няма други бозайници, освен изолирани породи китове, които да имат спиране на овулацията и репродукцията преди смъртта. Повечето бозайници са фертилни до смъртта си на практика.

Крият ли рискове двете крайности?

И двете не са благоприятни за женския организъм, ранният климатериум е свързан с относително бърза дефеминизация, загуба на женствеността, ранна и бърза остеопороза, промяна в настроението, психиката и телесната форма. Жените най-често започват да натрупват мастна тъкан около ханша в резултат на естествената промяна в метаболизма. При късната менопауза, подобен тип проблеми не се наблюдават, но пък тя е нерядко свързана с по-висок риск от рак на гърдата и яйчниците.

Какви са най-честите промени, които започват при настъпване на менопаузата?

Като цяло първите оплаквания, които настъпват, са нарушенията в цикъла, топлите вълни, нощните изпотявания, сухотата във влагалището, загуба на либидо, проблеми с метаболизма. В този период жените имат нужда от доста по-малко енергия, дори малкото храна, която поемат, може да се натрупа около ханша и бедрата, а понякога и в областта на корема и по този начин формата на тялото се променя. Наблюдава се сериозна емоционална нестабилност и т.нар. мозъчна мъгла-тоест периоди с нарушена концентрация и подтиснат интелектуален капацитет. Много често това е свързано и с възрастта, която напредва, както и с така наречения "синдром на празното гнездо”- етапът, в който децата са напуснали дома, жените остават само със съпруга или партньора, отношенията са вече във роднинска фаза и животът губи смисъл. Нерядко тези жени изпадат в депресия, което им се отразява на цялостното състояние - както в отношенията в семейството, в работата, в социалната интеграция. Въобще това е труден период, особено при жени, които са със среден и висок социален статус.

Кои са най-важните изследвания, които трябва да се направят?

В този период е препоръчително да се направят определен тип изследания.

От медицинска гледна точка най-важно е гинекологичният преглед. Както споменах, това е възрастта, в която има и повишен риск от рак на гърдата и яйчниците. Мамологичните прегледи трябва да станат рутина - задължително веднъж годишно. При жени, които имат фамилна обремененост, се препоръчва да се направят генетични тестове, които да покажат какъв е рискът в семейството. Анализът на наследствения риск определя мамологичното и гинекологично поведение на наблюдаващия лекар, защото често фамилната обремененост е за рак на гърдата, яйчника и дебелото черво и при наличие на позитивен резултат се налагат доста по-агресивни методи на профилактика.

Докато жените имат цикъл, те са защитени от атеросклероза, защото женските полови хормони имат важна функция в този аспект. В момента, в който яйчниците спрат да работят, нивата на общия холестерол и неговите фракции нарастват. Тук не говорим само за естетичен ефект, но и за здравословен ефект върху общото състояние на организма. Това е отделна сюжетна линия за превенция на атеросклерозата и за нея трябват консултации с кардиолог.

По отношение на метаболизма - това, което чувствително се променя, по последни научни данни, е така нареченият чревен микробиом или композицията на бактерии в червата. От тази промяна зависи и метаболизмът на пациента. Ясно е доказано от редица изследвания, че около и след климактериума, чревният микробиом се променя в нездравословна посока. Това не се балансира с лекарства или пробиотици, а със здравословно хранене.

Добър вариант е да се изготви микробиомен паспорт, какъвто предлага Дженомикс. Той ще покаже цялостното състояние на метаболизма на пациента и съответно на негова база може да се оформи индивидуален режим за хранене. Това изследване е сравнително ново, базирано на персонализираната медицина и един от интелигентните начини за оценка за здравословното състояние и съставяне на програма за здравословен начин на живот. Препоръките, които се дават за диета след климактериума, особено, когато са базирани на това изследване, целят няколко здравни ефекта. Не само балансиране на телесното тегло и разпределението на мастната тъкан, но и превенция срещу повишаването на холестерола. Микробиомният паспорт е част от целия арсенал, който има съвременната медицина и е препоръчително да се комбинира с пълен пакет изследвания.

В този период жената по-скоро напълнява или отслабва?

Загубата на апетит е вторичен симптом. Телесното тегло може да остане същото, но формата на снагата се променя - мастната тъкан се преразпределя и се оформя крушовидната форма на тялото, която толкова много дразни особено по-суетните жени. Натрупаната мастна тъкан не е непременно биологично вредна - тя играе много важна роля в човешкия организъм и е генератор на женски полови хормони, затова и не трябва да бъде атакувана агресивно. Важно е да се акцентира на балансираното хранене и здравословния начин на живот.

Всички жени ли се срещат с топлите вълни и нощно изпотяване? На какво дължат тези симптоми и как да ги облекчим? Трябва ли да прибягваме към медикаменти?

Топлите вълни не пощадяват почти никого, за съжаление. Класическите начини за лечение са хормонални препарати, но това е доста "тънка” игра, въпреки че те доказано повлияват позитивно вагиналната атрофия и играят роля в превенцията на остеопорозата и атеросклерозата. Важно е да се предписват внимателно и то от опитни лекари. Ако има противопоказания за хормонално лечение или пациентката не е убедена в него, алтернатива за борба с топлите вълни са различни фитоестрогени или хранителни добавки, в които се съдържат активни съставки, като соя и червена детелина, които са с молекулна структура, която наподобява тази на естрадиола. Предполага се, че по този начин те частично намаляват топлите вълни и нощните изпотявания. Но е важно да се подчертае, че не влияят нито на остеопорозата, нито на сухотата на влагалището.

Как да лекуваме честите депресии в тази възраст?

Естрогените, сами по себе си, играят важна роля в мозъка, като се грижат за глюкозния метаболизъм там. Намаляването на концентрацията в кръвта на женски полови хормони води до промени в женския мозък, които се проявяват с различни заболявания. За съжаление по тази и други причини депресиите при жените над 50 годишна възраст зачестяват. В съображение за лечение влизат хормоналните препарати, но и класическите антидепресанти, които нерядко имат доста сериозни странични ефекти. Тук е и ролята на фармакогенетиката. Това е наука, която изследва до каква степен един пациент е бърз и бавен метаболизатор на определен тип лекарства. Широко разпространена е в психиатрията, кардиологията, вече и в онкологията. Фармакогенетични изследване се прави един път в живота - чрез кръвни изследвания или проба от букална лигавица и показва кои лекарства се метаболизират адекватно и кои не. Същественото им предимство е, че помагат на лекарите да дозират медикаментите правилно. Има държави, в които се подобни тестове се препоръчват даже в аптеки и резултатите се съхраняват дългосрочно, като така фармацевтите могат да дозират индивидуално определен тип медикаменти.

Как да се справим психически с новината - "остаряваме"! Съпричастни ли са мъжете с този период от живота на жената?

Този етап от живота на жената трябва да се възприема философски. Вечната младост не трябва да бъде самоцел. В много общества на жените над 50 се гледа доста по-сериозно, защото им липсва типичната емоционална цикличност, която има при жените с менструация. Когато се влезе в този период с ясното съзнание какво предстои и от какво една жена трябва да се пази, нещата минават по-лесно. Естествено трябва да имат компетентен лекар до себе си, разбиране от страна на партньора и семейството, толерантност към емоционалната нестабилност, която е чест спътник на климактериума. Това е в домейна на жените, които са среден или висок социален статус, защото когато човек има други екзистенциални грижи, климаксът минава неусетно и не се усеща. Но това има своите последствия по-нататък. Такъв тип жени доста бързо остаряват и се феминизират и загубват радостта от живота, което не е целта. Колкото до мъжете, по-голямата част от тях, особено интелигентните и обичащите съпругите си, са достатъчно съпричастни, да.

Какви са етапите на менопаузата?

Гинекологията разглежда три етапа. Пременопауза - периодът, който е преди спирането на цикъла. Той се характеризира с нередовност на менструалния цикъл, с топли вълни, нощни изпотявания, емоционална нестабилност, начало на остеопорозата, промени в кръвното налягане. Това на практика е най-важният момент в живота на една жена над 40 години и той не трябва да се изпуска-това е моментът в който трябва да се вземат мерки за спокоен климактериум. Угасването на яйчниците никога не става за една нощ-това е процес, който най-често отнема години. По тази причина и жените, които влизат в тази възраст имат достатъчно време да реагират адекватно.

Вторият е перименопауза - около една година около последната менструация и постменопауза, която продължава от пет до десет години след спирането на цикъла и която настъпва вече тоталната дефеминизация на жената. Яйчниците спират да работят. След постменопаузата настъпва сениумът, казано на български-старостта.

Какви са вашите препоръки? Какво трябва да направим, за да се почувстваме по-добре?

В този период на първо място са важни гинекологичните заболявания, за които трябва да се внимава - рак на яйчниците, рак на гърдата, където медицината е направила огромни крачки с превенцията с образната диагностика, мамография, ултразвук, ядрено-магнитен резонанс. В съвременността това вече са рутинни изследвания, които откриват карциномите в много ранна фаза. Другото са генетични изследвания, които е препоръчват при жени със семеен риск от рак на гърдата, рак на яйчниците и рак на дебелото черво. При рака на яйчника е малко по-сложно, защото там не може да се прави солидна превенция. За жалост, той често се открива в напреднала фаза. Освен тях е е важна и промяната в начина на живот и правилната нагласа.

Накрая искам да кажа, че климактериумът е много важен етап от живота на всяка една жена – емоционален, биологически и от гледна точка на превенцията на редица заболявания. Нека не забравяме, освен това, че броят на жените над 50 години нараства с високи темпове, очаква се в рамките на следващото десетилетие в световен мащаб те да надминат цифрата от 1 милиард. По данни на НСИ в България жените над 45 годишна възраст доближават достойната цифра 2 милиона. Любопитен факт, обаче е, че сред столетниците има над 4 пъти повече жени.

#лекар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници