Асен Василев: Ако за 90 минути не мога да стигна от Пловдив до Бургас, няма да отпускам пари

Асен Василев: Ако за 90 минути не мога да стигна от Пловдив до Бургас, няма да отпускам пари

стоп кадър

A A+ A++ A

Това, за което не сме подготвени, са нещата, които се случват в Източна Азия – Китай, Тайван, каза финансовият министър Асен Василев по време Софийския икономически форум IV, предават от пресцентъра на организаторите.

"Да си представим за момент, че доставките от и до там бъдат блокирани за две седмици. Ефектът върху нас ще бъде доста сериозен. Започваме с недостиг на спринцовки в болниците до затваряне на пазарите за износ", каза Василев.

"Да си спомним кризата с Kовид – знаем какви проблеми се получиха тогава – блокиран танкер в Суецкия канал. Това са последици, които сериозно трябва да обмислим. За разлика от Русия, той като не е толкова интегрирана в света от гледна точка на икономиката“, каза още министърът.

Той обаче отчете, че България все още не е достатъчно свързана с Егейско море, а "свързаността с Румъния почти не съществува“. "Ако подобрим свързаността и се подготвим за тези евентуални опасности, България ще се справи като държава и ще можем да помогнем и на други държави в този процес“, коментира той бъдещите планове за връзка между страните в Европа.

"Необходима е по-добра физическа инфраструктура – машини във фабриките, пътища, мостове. Не можем да очакваме висока производителност, след като един ТИР чака три дни на моста в Русе, и това е реална загуба за бизнеса. Същото важи за експорта през Варна и Бургас“, каза още Василев. По думите му присъединяването към Шенген ще премахне бюрократичните пречки, които забавят бизнеса.

"Сред проблемите в България са и непрекъснатото отлагане във времето на планирани инвестиции. Като пример - пускането на бързоскоростни влакове по трасето Пловдив - Бургас. В трасето е инвестирано, но такива бързи влакове все така не се движат От НКЖИ две години поред ми искат 500 000 000 лева за инвестиции. Тази година казах, че ако догодина не мога да отида от Пловдив до Бургас с влак за час и половина, вече няма да им отпускам пари", допълни министърът

#Асен Василев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"