Президентът на С. Македония: България да не ни чете лекции, няма да ни поставяте вече условия

Президентът на С. Македония: България да не ни чете лекции, няма да ни поставяте вече условия
A A+ A++ A

„България е последната държава членка на ЕС, която може да ни чете лекции какво представляват критериите от Копенхаген и какво означават те, като се има предвид, че България е страната членка на Съвета на Европа, която най-малко уважава решенията на Европейския съд по правата на човека, 15-16 от които не е изпълнила.”

Това заяви македонският президент Стево Пендаровски по повод писмото на президента на България Румен Радев до лидерите на страните от ЕС, съобщава БТА.

Копенхагенските критерии са изискванията към всяка страна, желаеща да стане членка на ЕС. Най-общо те изискват в страната да има институции за запазване на демократичното управление и правата на човека, да има функционираща пазарна икономика и да приема задълженията и намеренията на ЕС.

На 26 юни в писмо до европейските лидери и институции президентът Румен Радев призова присъединяването на Северна Македония към ЕС да се гради на изпълнението на критериите за членство, а не на лобистка политика.

Според Пендаровски в случая става дума за „рециклиране на старата българска позиция” и не вижда нищо ново, а в критериите от Копенхаген не се говори за история.

Македонският президент каза още, че в ЕС знаят на какви критерии наистина трябва да отговаря една страна кандидат за член на ЕС и им е ясно, „че преди три години срещу Северна Македония е създаден прецедент с опитите на България да наложи исторически критерии или критерии за ревизия на историята”.

„Нашият път към ЕС е ясен, става дума за преговорната рамка, която приехме миналата година. Нови искания не са позволени - тъкмо заради нея - и България се съгласи с това”, заяви Пендаровски.

Според него Северна Македония е „най-подготвеният кандидат за членство в ЕС в момента, в който започва преговорите”.

#Стево Пендаровски #Северна Македония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници