Кметът на Монтана: Когато не се дават пари за превенция на язовири, се дават двойно повече за щети от наводнения

Кметът на Монтана: Когато не се дават пари за превенция на язовири, се дават двойно повече за щети от наводнения

pixabay

A A+ A++ A

Когато не се осигуряват пари за превенция на язовири и речни корита, се дават поне двойно повече за възстановяване на щети от наводнения.

Това заяви кметът на Монтана Златко Живков по повод проливните дъждове и наводненията в Монтана и Северозападна България през юни.

Живков припомни, че община Монтана е искала на няколко пъти в последните години суми от държавата чрез междуведомствената комисия по бедствия и аварии към правителството за превенция на наводнения, но не е получила нищо.

През юни община Монтана на три пъти беше в извънредно положение заради поройни дъждове, при които в града и селата имаше наводнени къщи, евакуирани хора, отнесени настилки от улици, разрушени и подкопани мостове и други части от инфраструктурата, преливащи язовири, излезли от коритата си реки, залети дворове, потопени във вода ниви и градини със селскостопанска продукция и т.н. „Справихме се с общи усилия, но щетите от наводненията през юни ще се възстановяват дълго време“, заяви Живков.

Община Монтана ще иска от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към Министерския съвет 10 милиона лева за възстановяване на щетите от наводненията през юни.

Средствата са необходими за ремонт на улици и мостове, почистване и разширяване на речни корита, укрепване на язовири и т.н. Златко Живков за пореден път заяви, че язовир „Огоста“, който е вторият по големина у нас, не е опасен за хората в Монтана и по поречието на река Огоста, а напротив - той спасява Монтана и останалите селища от наводнение, тъй като събира всички дъждовни води, идващи от склоновете на Стара планина, в първия момент на валежа и след това те се изпускат контролирано в река Огоста, без да се създава опасност от преливане в Монтана другите селища около реката.

#наводнени #наводнени къщи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници